Det finns väldigt mycket intressant att ta del av. UR skola har massor att erbjuda. Här kommer fem tips på föreläsningar att lyssna eller titta på som en av våra förskollärare har lyssnat på.
Längd:12:47
Näringslivet lyfter fram vikten av det arbete som görs i förskolan.
Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv, menar att tidiga insatser kan vara grunden till vår framtida kompetensförsörjning.
Längd:18:41
Kan jävlar anamma, eller grit, vara en faktor som förklarar varför vissa barn förbättrar sin inlärning mer än andra? Det menar Torkel Klingberg, professor vid Karolinska institutet.
Längd:28:27
Vilken roll spelar den första tiden i ett barns liv? Katti Hoflin, ordförande Läsdelegationen, menar att redan här läggs grunden till läsförståelse. Hon propagerar för vikten av att våga vara. Hoflin menar att allt leder till läsning, även matlagning.
Längd:28:01
Hur kan problem med barns självstyrning sätta käppar i hjulet för det lekfulla lärandet? Gunilla Carlsson Kendall, legitimerad psykolog, berättar om arbetet med neurologiska hinder för komplexa lärprocesser. Hon poängterar vikten av att barn känner sig trygga för att kunna lära sig saker.
Längd:29:12
Hur kan man få in matematiken på ett bra sätt i förskolan? Hanna Palmér, universitetslektor i matematikdidaktik, berättar om sitt arbete med förskolepedagoger. Genom att arbeta med problemlösning i en förskoleklass kan man bredda uppfattningen om vad som är matematik.
Den föreläsningen var spännande om matteundervisning i förskolan. Tänka på att matte är mer än antalsräkning. Det kan vara sannolikhetslära, göra diagram, olika matematiska begrepp. Föreläsaren slog ett slag för problemlösande matte skriver Carina Florheden som har lyssnat på dessa föreläsningar.
Vi hoppas att fler vill dela med sig av goda tips av olika slag. Föreläsningar som dessa kan vara ett väldigt bra diskussionunderlag på arbetslagsträffar eller andra pedagogiska forum.