Berit Svensson, lärare åk 1 och förstelärare i No/teknik på Hackebackeskolan, skriver om några av de intryck hon fick med sig från Sett-mässan.
I förra veckan hade jag förmånen att få följa med AV-media Kronoberg på årets SETT-mässa i Stockholm. Mässan är en mötesplats för det moderna och innovativa lärandet. I år var temat kopplat till de förändringar som gjorts i läroplanen med digital kompetens som innefattar bl.a. källkritik, programmering och hantering av digitala texter.
Efter två dagar med föreläsningar och monterbesök är det en hel del upplevelser och intryck som behöver smältas. En föreläsning som fängslade mig lite extra var den där Monika Helgesson och Ingela Sandberg berättade om sin nyutkomna bok ”Robot city”, en bok om grundläggande programmering i matematik åk 1-3 med koppling till Lgr 11. Här får vi följa robotarna Robi, Robinda, Robastian och många fler i spännande berättelser och uppdrag, där det gäller att befria robotsläktingar och vänner genom att lösa uppdrag samtidigt som man utvecklar sina kunskaper i problemlösning, datalogiskt tänkande och programmering.
Ett annat tips som flera pratade om och som jag fastnade lite extra för var webbsidan classroomscreen.com. Länk till annan webbplats. En digital tavla som skapar struktur. Här kan du välja bland 44 språk, olika bakgrunder och slumpvis dra namn eller slå en/flera tärningar. Du kan också hålla koll på ljudnivån, visa QR-koder, rita bilder och skriva texter, visa arbetssymboler som tyst och arbeta tillsammans, trafikljus, äggklocka och klocka.
Eleverna kan också rösta på och reflektera över olika frågor genom att klicka på gubbar. Jag har haft den uppe varje dag sedan jag var på mässan och den är riktigt bra tycker jag. Så om ni inte testat den så rekommenderar jag er att göra det.
// Berit Svensson
Lärare åk 1 och förstelärare i No/teknik på Hackebackeskolan