En gemensam process som finansieras av Region Kronoberg och länets åtta kommuner. All information om Barnens bästa gäller! i Kronoberg finns på www.kronoberg.se/barnensbastagaller Länk till annan webbplats.
Nu finns filmade presentationer om processen som kan användas i verksamheter och arbetsgrupper. Filmerna är ett komplement till övriga presentationer, workshops och utbildningar som genomförs.
Den första filmen beskriver vad Barnens bästa gäller! i Kronoberg är, processen, bakgrund och syftet med att tillsammans ta fram arbetsmodellen Kronobarnsmodellen. Filmen kan med fördel användas för att skapa en samsyn kring vad Barnens bästa gäller! i Kronoberg är och skapa en gemensam grund att stå på. I den andra filmen redovisas resultatet av de tester som genomförts i kommuner och vissa verksamheter i Region Kronoberg hösten 2020.
I vecka tre höll Kulla Persson Kraft och Torbjörn Forkby från Linnéuniversitet i det andra av totalt sex forskningsseminarier kopplat till Barnens bästa gäller i Kronoberg. Torbjörn tog med deltagarna på en intressant och fördjupande kunskapsresa utifrån frågeställningarna: • Varför ska man samverka? • Varför är det (inte sällan) så svårt att få till det? • Vilka erfarenheter finns det om samverkan inom GIRFEC? Föreläsningen ledde till intressanta samtal i mindre grupper och gemensamt.
Processledningen har skrivit en årsrapport från 2020. Ur rapporten: Trots ett mycket speciellt år så har mycket arbete skett tack vare alla fantastiska personer som är involverade i arbetet. Nedan följer ett urval av allt som gjorts inom ramen för arbetet med den länsgemensamma processen under 2020.
Efter att barnkonventionen blev lag 2020 har medvetenheten och kunskapen att se till barnens rättigheter i vården ökat. Nu lyfts barnens rättigheter i nya filmer riktade till all vårdpersonal.
- Barn finns i alla våra verksamheter, både som patienter och som närstående till syskon eller vuxna. Därför är det viktig att alla i vården har god förståelse för vilka rättigheter barn har inom våra verksamheter. Vi behöver arbeta tillsammans för att barn ska få det bemötande och inflytande som de har rätt till, säger Susann Swärd, människorätts- och barnrättsstrateg på Region Kronoberg.
På Kunskapsguiden.se finns stöd och vägledning för medarbetare i socialtjänst eller hälso- och sjukvård från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer. Det finns bland annat material och goda exempel på hur samhället arbetar med tidiga och samordnade insatser, bland annat i Kronoberg.
I förra nyhetsbrevet var det fel länk till patientmaterialet om levnadsvanor. Rätt länk följer här: