Anpassning av välbefinnandehjul
Processen med att skapa ett välbefinnandehjul anpassat till Kronoberg har påbörjats i Tvärgrupp barn. Orden och de gemensamma begreppen är centrala för att alla aktörer i Kronoberg som arbetar med barn ska kunna samverka genom att använda samma språk. Orden i välbefinnandehjulet (som är en del av praxismodellen) har än så länge bara översatts och behöver nu anpassas efter verkligheten i Kronoberg. Tvärgruppen har kompletterats med tre rektorer från Lessebo, Ljungby och Växjö för att få en bred förankring. Tvärgrupp barn har en workshop inplanerad den 15 mars därefter kommer arbetet att fortsätta i kommunerna och i Region Kronoberg.
- Välbefinnandehjulet är en grundbult i Barnens bästa gäller – i Kronoberg. Det är viktigt att få ord och begrepp på plats för att tidigt skapa en samsyn och att alla ska äga begreppen, säger Erika Lagergren, processledare för Barnens bästa gäller – i Kronoberg.
Barnens bästa gäller i Ljungby kommun
Efter att länets ledningsgrupp för hälso- och sjukvård och socialtjänst besökte Skottland 2017 och arbetet Getting it right for every child!, har Ljungby kommun jobbat på mycket aktivt. Både politiker och tjänstemän har drivit frågan framåt i kommunen med stor entusiasm. Arbetet utmanar många förutfattade meningar.
Läs mer om arbetet i Ljungby >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Styrgruppsmöte om forskning och processplan
Arbetet framåt och vad som händer just nu – det var några av de saker som styrgruppen diskuterade på ett intensivt möte den 15 februari. Mötets besöktes också av följeforskarna från Linnéuniversitetet som presenterade sin roll och sitt arbete. Till nästa styrgruppsmöte i maj ska kommunerna fundera på hur man kan få barn- och elevmedverkan i processen.
Processen stöds av forskare
- Implementering tar tid men med kunskap kan 80 % av de planerade förändringarna finnas på plats inom tre år istället för 14 % inom 17 år, enligt Mats Anderberg, institutionen för pedagogik och lärande. Mats och Angelika Thelin, institutionen för socialt arbete, är de som ska följa arbetet med Barnens bästa gäller! – i Kronoberg. Båda tycker att det är stimulerande att jobba nära praktiker. I en stor implementeringsprocess med många aktörer är det bland annat viktigt med tydliga mål, skräddarsydda aktiviteter vid identifierade hinder, lokala ambassadörer bland praktiker, lokala utbildningsinsatser, skriftligt utbildningsmaterial och återkoppling.
Se Mats Anderbergs presentation här >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyhetsbrev
Nyhetsbrevet om hur arbetet fortskrider och vad som redan nu händer kopplat till Barnens bästa gäller – i Kronoberg skickas via ansvariga chefer i kommuner och Region Kronoberg, och direkt till de som så önskar. Välkommen att anmäla dig till nyhetsbrevet så får du det direkt i din mailkorg. Anmäl till barnensbastagaller@kronoberg.se
Kontakt
För att kontakta Barnens bästa gäller – i Kronoberg, använd gärna e-postadressen: barnensbastagaller@kronoberg.se