Just nu pågår det mycket i skolsverige vad det gäller skolans digitalisering. Det kommer att ske en hel del förändringar i styrdokumenten för att elevernas digitala kompetens ska stärkas.
I mars beslutades regeringen om förtydligande och förstärkningar i läroplaner, kursplaner och ämnesplaner. Både grundskolan och gymnasieskolan är berörda av de förändringarna. Ändringarna berör rektors och lärares uppdrag samt undervisningsinnehållet i enskilda ämnen. För att ta del av beslutet: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/03/starkt-digital-kompetens-i-laroplaner-och-kursplaner/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De nya skrivningarna ska bidra till att barn och elever utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar både individen och samhället. Skrivningarna är tänkta att ge elever förutsättningar att öka sin förmåga att använda och förstå digitala system och tjänster. Källkritiskt förhållningssätt och hur man kan förhålla sig till medier och information på ett ansvarfullt sätt lyfts också fram men det handlar också om att stärka förmågan att lösa problem och omsätta idéer i handling med hjälp av digitala verktyg. Förändringar görs i flera ämnen tillexempel i slöjd, svenska och matemtik. De nya skrivningarna träder i kraft 1 juli 2018 men det är möjligt att börja arbeta utifrån de reviderade styrdokumenten redan från läsåret 2017/2018.
På skolverkets hemsida finns olika fortbildningsinsatser att ta del av. Kurserna finns på lärportalen. Stödmaterial till de nya skrivningarna i kunskapskraven samt en hel del material som kan användas tillsammans med eleverna finns också. Framöver kommer det att komma ännu mer material, till exempel webbkurs om programmering. Via den här länken hittar man mycket intressant att ta del av: https://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/itiskolan/styrdokument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det händer mycket runt om på landets skolor. Årstaskolan i Stockholm bygger just nu upp en kursportal där man gratis kan få ta del av deras kurser inom bland annat programmering. De flesta kurser de har är kortare kurser för att du snabbt ska kunna komma igång! Det kan vara något att börja med om man snabbt vill få en inblick i till exempel programmering. https://kurser.arstaskolan.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Programmering är något som även elever på lågstadiet i Lessebo kommun har provat på under året Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med AV-Media Region Kronoberg, vilket var mycket uppskattat och lärorikt. Det görs säkerligen massor ute på förskolor och skolor som inbegriper digitala verktyg, dela gärna med er och skicka in bild och text till Pedagog Lessebo. Elever kan också vara berättare och skriva om vad de har jobbat med och vad de har lärt sig igenom arbetet med digitala verktyg!