Lessebo kommun har en tradition av att satsa på elevhälsa. Elevhälsoteamet är kompletterat med logoped, specialpedagog, speciallärare och IKT-pedagog för att öka tillgängligheten till dessa kompetenser.
Enligt en sammanställning som Sveriges Television gjort saknar nästan hälften av alla landets kommuner logoped. Logoped finns i Lessebo kommun men det finns inget krav på det i skollagen.
Enligt skollagen ska det finnas skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens i elevhälsan. Elevhälsans multiprofessionella sammansättning och samlade kompetens är en viktig resurs i bland annat det främjande och förebyggande arbetet.
- De olika professionerna samverkar med varandra och arbetar direkt med eleven, dennes familj samt med personalen inom skolan. Barn- och elevhälsans personal är en resurs för hälsofrämjande skolutveckling och ska tillsammans med läraren och övrig personal bidra till att skapa miljöer som främjar barns och elevers lärande, utveckling och hälsa, säger Amela Zivkovic verksamhetschef för barn-och elevhälsa.
Tjänsten som skolpsykolog har funnits ett bra tag men varit vakant. Ny på tjänsten är sedan några veckor Klas Wiberg som är legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi.