Från måndag den 8/5 till torsdag 11/5 har Bikupan besök från flera olika skolor i Tjeckien. Det är rektorer, grundskollärare och förskollärare som rest hit. Resan och besöket arrangeras av ett tjeckiskt resebolag och pedagogisk personal får anmäla sitt intresse för att få komma med på studieresan.
Under fyra dagar kommer de att följa olika klasser och lärare för att få en bild av hur skolan fungerar i Sverige
- Utbytet startade för fyra år sedan när vi hade en tjeckisktalande elev på skolan. Det började med att elever kom på besök och utökades sedan med ett extra besök varje år av personal, berättar Bikupans rektor Patrik Gustavsson.
Under besöket får deltagarna en genomgång av det svenska skolsystemet, rundtur på skolan, deltar på lektioner genom att de antingen följer en lärare eller en klass samt äter skollunch.
Vi träffade två rektorer, Lenka och Vitek och som vi ställde frågor till.
Skolan Zbrovska, som Vitek är rektor för är en särskild grundskola som är avsedd för barn med måttliga funktionshinder och specifika inlärningssvårigheter. Det går ungefär 90 elever från årskurs 1–6 på skolan.
Vi frågade Vitek vad han anser kännetecknar en bra skola
- Glada lärare som tycker om sitt jobb, man kan vara en auktoritet men man måste också ha humor, det är viktigt.
Vi frågade också vad han har sett för likheter och skillnader mellan Bikupan och skolorna i Tjeckien
- Det är fler studenter med olika modersmål modersmål här.
I Tjeckien har det efter att kriget i Ukraina bröt ut tillkommit elever som har ett annat modersmål men i övrigt har vi få andra modersmål.
Skollokaler
- Det är också skillnad i hur skolbyggnaderna ser ut, säger Lenka. Våra skolor i Tjeckien är ofta väldigt gamla, och klassrummen är små. Bikupan har stora klassrum och många olika lokaler för elever och lärare att vara i. Idag har vi varit med på en lektion i träslöjd. Slöjdsalarna på Bikupan är fantastiskt stora och välutrustade, vi har definitivt inte så stora fina lokaler.
Låsta skolor
- Våra skolor är låsta under skoldagen, man måste ringa på en klocka för att bli insläppt, det är en säkerhetsåtgärd. På Bikupan är det öppet under hela skoldagen.
Elevdatorer
- Eleverna här har datorer hela skoldagen, det har inte vi. Det finns dock datorvagnar med laptops och salar som används vid specifika tillfällen. Annars har eleverna papper, penna och läroböcker. En likhet med Bikupan är att eleverna lämnar in sina mobiltelefoner.
Vitek berättar vidare att det är, precis som i Sverige, lärarbrist i Tjeckien, flera av de som utbildar sig till lärare väljer ett annat yrke efter examen. Det är ett yrke som många anser vara svårt och tufft och därför väljer man något annat.
Under vårt besök på Bikupan träffade vi också två förskollärare som berättade att de är intresserade av att lära sig mer om hur vi i Lessebo arbetar med flerspråkighet då de upplever att den gruppen barn ökar hos dem.
De inväntar med glädje ett kommande besök på en förskola i Lessebo.
- I år är det extra många rektorer med som dessutom träffar oss i skolledningen för diskussioner kring skolutveckling. Vi har idag redogjort för Lessebo kommuns utvecklingsarbete, vår vetenskapliga grund och vision, vårt systematiska kvalitetsarbete men även hur vi finansierar allt i budgeten, berättar Patrik Gustavsson som avslutar med att de under onsdagen firar till det med svenskt fika, en kanelbulle, som brukar vara uppskattat.