Sune och Mia Markmann på Grimsnäs årets företagare

Syntolkning: Ett bildmontage med en stor bild föreställande två personer på en sen. Till vänster en person med skägg och ljusblå kläder och till höger en person med ljust hår och vita kläder. Bägge håller i blommor. Infällt till höger tre bilder. Överst en bild på fyra personer varav två håller i varsin tavla med text på. I mitten en bild på en person med längre hår och svarta kläder. Nederst en bild på två personer där en står lite längre fram och personen bakom håller i en tavla med mörk ram och ljust innehåll.

En rekordpublik hade slutit upp till Lessebo kommuns näringslivsgala när det offentliggjordes att Sune och Mia Markmann som driver Grimsnäs herrgård blivit årets företagare i kommunen. Priset delas ut av den nationella organisationen Företagarna och de representerades på plats av sin lokala förening.

Sune och Mias företag har de senaste åren fått utmärkelser som årets turismentreprenör i Kronobergs län och turistföreningens pris för bästa mat i genren Bed and breakfast.

Motiveringen från Företagarna lyder så här:

”Årets företagare i Lessebo kommun har sedan starten haft en spännande utveckling. Pristagarna kännetecknas av en stark motivation och drivkraft som de kanaliserar i sin hembygd och för det lokala företagande. De visar i praktisk handling att det är attraktivt att bo i en landsbygdskommun. De lyfter tydligt fram de värden som finns runt om i Glasriket och samverkar med andra aktörer för att ge gästerna en unik och annorlunda upplevelse. Företaget utvecklas hela tiden och saker att göra runtomkring i denna kulturbygd som gjorts känt inte minst av Vilhelm Moberg. Utmärkelsen Årets Företagare i Lessebo kommun har tilldelats: Sune & Mia Markmann AB med det unika stället Grimsnäs Herrgård.”

Unga och nya företag uppmärksammades

Under kvällen delades också ut priser till årets nya företag, ett pris som Nyföretagarcentrum stod för samt till Årets Unga Företagare i Lessebo kommun som föreningen Företagarna delade ut.

Även några lokala eldsjälar uppmärksammades. Det var Elis Jacobsson som vann Yrkes-SM i grenen lastbilschaufför och Albin Stjärnkvist som fick kommunens fritidspris för sitt engagemang i olika föreningar i Hovmantorp. En hälsning gick också iväg till Sven-Olof Karlsson som fick kulturpriset för sitt långa engagemang för olika föreningar i Kosta.

Årets nya företag tilldelades Amanda Regnander som med sitt Design by Amanda.R AB i enlighet med motiveringen utvecklat hållbart företagande och nu är inom olika verksamhetsområden och en förebild att inspireras av.

Två företag finns vinst som årets UF-företag. Det var Keven Aleks som med sitt Lessebo Finest UF skapar smycken och armband. Det andra är Bojang UF där Modou Lamin importerar afrikanska tyger som han sen gör kläder och andra kreationer av.

Årets Unga Företagare i Lessebo kommun tilldelades Frida och Sara Elm på Skrufs Glasbruk. Representanterna för föreningen Företagarna lyfte fram företagets långa historia och att det med en ny generation finns goda framtidsutsikter. Motiveringen löd:

”Årets Unga Företagare i Lessebo kommun har sedan starten haft en spännande utvecklingen och driver tillsammans med familjen och sina medarbetare ett företag med en rik kulturhistoria. Verksamheten har funnits i 125 år, och med den energi som finns idag är siktet ställt långt in i framtiden. Alla produkter i sortimentet är tillverkade i den egna hyttan. Här görs allt glas för hand in i minsta detalj. På glasbruket förenas tradition och nytänkande med hög kvalitet och högt konstnärligt innehåll. De erbjuder dig ett gediget Småländskt hantverk. Utmärkelsen Årets Unga Företagare i Lessebo kommun har tilldelats: Frida & Sara Elm, Skrufs Glasbruk AB."

Lisa Lemke pratade om hållbart företagande

Gäst på galan var matkreatören Lisa Lemke som talade på temat hållbart företagande och hennes favoritord var utifrån priset för årets unga företag ordet generationsskifte. Privatliv och företagande måste ha en balans menade Lemke och pratade mycket om de företag inom mat och upplevelser som hon själv driver med bas i Falkenberg.

Senast uppdaterad: 9 september 2022
Publicerad: 9 september 2022 kl. 13.24

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se