Feriejobb

Under sommaren finns det möjlighet för ungdomar i Lessebo kommun att feriearbeta. Ansökan för 2024 var öppen mellan den 2 april och 30 april.

Under ditt feriejobb får du möjlighet att introduceras på arbetsmarknaden och i arbetslivet och även möjligheten att tjäna egna pengar. Lessebo kommun erbjuder feriejobb inom våra kommunala verksamheter samt inom föreningslivet.

Hur ansöker jag?

Ansökan för sommaren 2024 är nu stängd.

Vem kan ansöka om feriejobb?

Alla som är födda 2008, 2007 eller i juli till december 2006 och är folkbokförda i Lessebo kommun kan ansöka om feriejobb. Läser du fyraårig gymnasieutbildning på anpassad gymnasieskola kan du även ansöka om feriejobb efter ditt tredje år på gymnasiet.

Du som är född i januari till juni 2006 kan istället för feriejobb ansöka om ett riktigt sommarjobb. Du kan ansöka via:

Lessebo.se/sommarjobb

Är det möjligt att köpa busskort?

Du som är född 2006-2011 och är folkbokförd i Lessebo kommer att kunna resa fritt i Kronobergs län under sommaren 2024 med Sommarlovskortet. Det kostar 100 kronor. Du kan läsa mer om Sommarlovskortet i en separat artikel:

Res med sommarlovskortet 2024

Är jag garanterad en ferieplats?

Nej. Lessebo kommun kan inte garantera att alla får ett feriejobb, detta då vi har ett begränsat antal platser. Det begränsade antalet platser har vi för att arbetsplatserna ska ha tillräcklig tid och resurser för att kunna ge en bra introduktion och handledning under sommaren.

När ansöker jag?

Du kan ansöka mellan den 2 april och 30 april. Vi tar inte emot ansökningar som kommer in efter att ansökningstiden har gått ut.

Under maj månad kontaktar vi dig via e-post och erbjuder dig ett feriejobb. Eftersom vi har ett begränsat antal platser kan det vara så att du inte får ett erbjudande i första utskicket. Ifall någon tackar nej till sitt erbjudna feriejobb kommer vi efter turordning erbjuda denna plats till en annan sökande. Uteblir svar efter att svarstiden gått ut fördelas platsen även då vidare, så var noga med att meddela ditt svar inom angiven tid.

Vilka veckor kan jag feriejobba?

Varje person kan maximalt arbeta 75 timmar under tre veckor. I din ansökan ska du fylla i vilka veckor du kan feriejobba. Ju fler perioder du kryssar i desto större är möjligheten att du tilldelas ett feriejobb. Tänk på att du behöver vara tillgänglig under hela perioden du angett.

  • Period 1 (vecka 25, 26, 27).
  • Period 2 (vecka 28, 29, 30)
  • Period 3 (vecka 31, 32, 33)

Vilka ferieplatser kan jag välja mellan?

Här kan du läsa om de olika platser som finns att välja mellan. Du kan feriearbeta antingen inom en kommunal verksamhet eller inom en förening. Klicka på plustecknet för att läsa mer.

Kommunala verksamheter

Fritids

På fritids får du delta i fritidspedagogernas dagliga arbete. Här får du vara med både inomhus och utomhus, och delta i en rad olika aktiviteter. Det dagliga arbetet innebär att genomföra olika aktiviteter med eleverna, det kan vara allt ifrån att vara med vid lekar, spela spel, pyssla, städa med mera.

Hackebackeskolans fritidshem

Hackebackeskolans fritidshem kompletterar skolan och håller öppet året runt. Det är en pedagogisk verksamhet för elever från 6 års ålder till och med vårterminen det år de fyller 13 år. Fritidshemmet har två huvudsyften: att främja elevernas utveckling och lärande samt att underlätta för föräldrar att kombinera föräldraskap med förvärvsarbete eller studier.

Fritidshemmet erbjuder eleverna en meningsfull fritid och ska organiseras så att det möjliggör för föräldrar att arbeta eller studera. Det kompletterar skolan både tidsmässigt genom att ta emot elever när de inte är i skolan och under lov, samt innehållsmässigt genom att erbjuda andra erfarenheter och kunskaper än de som normalt ges i skolan.

Det är viktigt att trivas med att arbeta med barn och ha ett bra språkbruk samt att vara engagerad när man arbetar på fritids.

Förskola

På förskolan får du möjlighet att delta i personalens och barnens dagliga verksamhet. Här får du vara med i olika inomhus- och utomhusaktiviteter, såsom lekar, sagoläsning, hjälp vid måltider och fruktstunder samt städning och andra uppgifter.

Kommunhusets kontaktcenter

Här får du delta i det dagliga arbetet med att erbjuda god service till kommuninvånare och anställda. Fokus ligger på service och bemötande. Arbetsuppgifterna inkluderar att hantera receptionens lucka, sortera papper, arkivera dokument, fylla på material och se till att kontorsmaterial tillhandahålls för personalen med mera. Även uppdrag kopplat till kommunikation kan förekomma, såsom fotografering.

Äldreomsorg

I arbetet inom Lessebo kommuns äldreomsorg får du möjlighet att delta i sociala aktiviteter med de boende, såsom samtal, spel, högläsning och promenader. Du kommer också vara med på utomhusaktiviteter, vara delaktig vid måltiderna och utföra praktiska uppgifter såsom packning och uppackning av arbetskläder, fylla på förnödenheter och hålla ordning i skåp. Dessutom kommer du att arbeta med att göra uteplatserna trevliga genom att rensa ogräs och rengöra utemöbler.

Hemsjukvården rehabenheten

Här arbetar fysioterapeuter, arbetsterapeuter, rehabassistenter och hjälpmedelstekniker. Vi arbetar med att förskriva och lämna ut hjälpmedel (till exempel rullatorer, toalettförhöjningar med mera), träna, rehabilitera och aktivera samt rengöra och rekonditionera hjälpmedel.

Förvaltningskontoret, socialförvaltning

Administrativt arbete som nkluderar bland annat brukarundersökning inom äldreomsorgen och verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Placeringen är i Lessebo, men arbetsuppgifter kan förekomma på andra orter. Tystnadsplikt gäller i verksamheten.

Kultur och fritid

Arbetsuppgifter: Om du söker feriearbete inom Kultur och fritid kommer du att vara baserad på Kulturhuset 51:an (biblioteket/fritidsgården). Huvudsakligen kommer du att planera och arrangera sommarlovsaktiviteter för yngre barn både utomhus och inomhus, vilket kan inkludera sport, pyssel, lekar med mera. Andra arbetsuppgifter kan innefatta städning, sortering, målning, ogräsrensning med mera.

Vi ser gärna att du som söker feriejobb inom Kultur och fritid är kreativ, har en förmåga att komma på idéer och tycker om att engagera yngre barn i aktiviteter. Arbetsdagar är vanligtvis mellan klockan 13.00 och 18.00 men tiderna kan variera.

Sommarsimmskola på Kosta bad och camping

Lessebo kommun kommer att anordna en sommarsimskola på Kosta Bad och Camping i samarbete med en extern leverantör. För elever som inte kan ta sig till simskolan kommer det att erbjudas transport med bussar till och från platsen.

Under sommarsimskolan kommer du att assistera med organiseringen av bussar och sammanställningen av olika barngrupper på plats. Du kommer att få insyn i simskolans verksamhet och vara behjälplig i olika situationer. Det kan även förekomma uppgifter såsom renhållning kring bassängen och att assistera campingen med att upprätthålla ordning bland besökare, både elever från simskolan och vanliga gäster.

Vi förväntar oss att du är simkunnig då arbete vid simbassängen ingår och att du är beredd att hjälpa till där det behövs. Andra arbetsuppgifter relaterade till simskola och camping kan också förekomma.

Måltidsverksamheten

Om du jobbar som feriearbetare inom måltidsverksamheten får du vara med i kommunens kök där måltider tillagas för förskolor, skolor, fritids och äldreomsorgen. Under sommaren kommer dina arbetsuppgifter att inkludera förberedelser, matlagning, servering, diskning och städning.

Utemiljö

Med parkarbete som feriejobb får du arbeta för att göra kommunen finare och renare. Det är ett varierat utomhusarbete i kommunens alla fyra orter. Arbetsuppgifter som ingår är bland annat målning, ogräsrensning, städning av lekplatser, skräpplockning med mera.

Miljöverkstan i Hovmantorp

På Miljöverkstaden i Hovmantorp får du delta i Miljöverkstans dagliga uppgifter. Dessa inkluderar att klippa gräs, flytta saker och städa. Dessutom får du chansen att hjälpa till i Second hand-butiken med olika sysslor.

Byggåterbruket Hovmantorp

Arbetsuppgifterna inkluderar att reparera cyklar och gräsklippare, utföra allmänna reparationer på olika föremål, sortera varor samt hämta och leverera dem. Dessutom ingår städning, rengöring, underhåll, målning och montering av olika enheter.

Grundskola, Bikupan
Bikupan är kommunens högstadieskola som ligger i i Lessebo, lättillgänglig med buss eller tåg. Som feriearbetare hos oss får du delta i förberedelserna inför läsåret 24/25. Du kommer att arbeta tillsammans med resurspersonal och utföra olika arbetsuppgifter såsom sortering, städning, målning med mera. Arbetstiderna är antingen 08.00-16.30 eller 07.30-16.00. Sekretessunderskrift krävs.

Föreningar

Hovmantorps Film- och Fotoklubb

Vi utgår från klubblokalen i Hovmantorp Folkets hus där klubben har bärbara datorer. Du får låna systemkamera som även är bra att videofilma med. Bilder och videor kommer att publiceras på fotobloggen nouw.com/Hovmantorp, fotoklubbens FB-sida, Instagram och Youtube och Tik Tok.

Hovmantorps Segelsällskap

Efter några dagars övning i att handha båtar, rigga segel och få in rutiner samt HLR-utbildning ska ungdomar tillsammans med ledare ge unga och vuxna en trevlig vistelse på sjön med segling, paddling och rodd. Feriejobbare måste ha mycket god simkunnighet.

Lessebo och Hovmantorp GoIF

Du kommer att vara en av flera ungdomsledare i föreningarnas fotbollsskolor. Här får du vara med och stötta de barn som går på fotbollsskola under sommaren. Är du intresserad av fotboll och vill lära dig mer om ledarskap kommer detta feriejobb passa dig.

Ljuders Hembygdsförening

I Ljuders hembygdsförening får du vara med i föreningens dagliga arbete när det gäller att leverera god service till kunder och besökare. Arbetsuppgifter som innefattas är försäljning i kiosken, ge information och guidning till besökare, turistinformation samt inre- och yttre lokalvård. Visning av Amerikarum och Hembygdsgård, guidning besökare, sälja glass och böcker, lokalvård. Turistinformation, hjälpa besökare till andra närliggande besöksmål och matställen.

Skrufs glasmuseum

På Skrufs glasmuseum finns en unik samling av bruks- och prydnadsglas, museet visar ett urval av brukets tillverkningar från starten 1897. Arbetsuppgifter som innefattas om du feriejobbar på Skrufs glasmuseum är försäljning av entrébiljetter, visning och guidning i museet, turistinformation samt inre- och yttre lokalvård.

Kosta IF

Arbetsuppgifterna inkluderar enklare snickeriarbeten och trädgårdsarbete.

Trevlig sommar önskar Lessebo kommun!

Hur mycket får jag i lön?

Samtliga feriearbetare har en lön på 70 kronor i timmen plus semesterersättning.

Vad gör jag om jag tappat bort någon viktig blankett som ska lämnas in?

Då vi inte skickar ut några blanketter via e-post så kommer du att hitta samtliga blanketter längre ned på denna sida under rubriken ”Blanketter”. Här kan du själv enkelt ladda ner blanketten du saknar. Det kommer även att finnas blanketter i Kontaktcenter i kommunhuset på Storgatan 78 i Lessebo för dig som har svårt att ladda ner. Under rubriken ”Länkar” finner du även hemsidor som kan vara bra för dig att känna till.

Tips! Sök även andra sommarjobb

Intresset för feriejobb är stort och Lessebo kommun har ett begränsat antal platser. Ta därför chansen och även söka andra jobb.

Sommarvikariat inom vård- och omsorg

Har du fyllt 18 år? Sök våra sommarvikariat inom vård- och omsorg:

Kontakt

Arbetsmarknadsavdelningen
Telefon: 0478-125 00
E-post: feriejobb@lessebo.se

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 2 maj 2024
Publicerad: 20 maj 2020 kl. 09.00

Feriejobb

  • Neveen Hamzeh - Arbetsmarknadshandläggare/feriejobben
    Förvaltning/Avdelning: Arbetsmarknadsavdelningen
    Telefon: 0478-126 03

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se