Lessebo kommun tillämpar den riksnorm som finns vid beräkning av ekonomiskt bistånd. Det ekonomiska biståndet är behovsprövat och innan du kan beviljas bistånd måste alla andra möjligheter till försörjning ha undersökts.
Om du har tillgångar, exempelvis pengar på banken, aktier m.m måste dessa pengar användas först. Försörjningsstöd kan lämnas för skäliga kostnader till:
Efter individuell bedömning ges även bistånd för skäliga kostnader till:
Efter prövning kan ekonomiskt bistånd även beviljas till andra nödvändiga utgifter, som exempelvis kostnader för barnomsorg, läkarvård, medicin, glasögon och tandvård. Ta kontakt med socialförvaltningen för mer information.
Du kontaktar kommunens växel på 0478 - 125 00 , Måndag - Fredag kl 09.00 - 10.00 och då kopplas du till en av socialsekreterarna som arbetar med ekonomiskt bistånd. Socialsekreteraren tar emot dina uppgifter och du får därefter ett brev hemskickat med besökstid, informationsbroschyr, ansökningsblankett, checklista samt information om de handlingar du ska ta med till första besöket hos socialförvaltningen. Om du inte har med dig alla handlingar vi ber om, kan detta orsaka längre handläggningstider eller att vi inte kan utreda din ansökan. Ansökningsblankett som lämnas till socialförvaltningen ska vara korrekt och fullständigt ifylld.
Till ditt första besök ska du ta med dig följande:
På Socialstyrelsen webbplats kan du göra en provberäkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att ta reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån på försörjningsstöd.
Under den tid som du har kontakt med socialförvaltningen för vi journalanteckningar i personakten. Du har rätt att läsa dessa. Uppgifterna om dig förs in i dataregister med stöd av lag om behandling av personuppgifter inom socialtjänsten. Följande uppgifter om dig förs in i registret: personnummer, namn, adress, civilstånd, familjensammansättning, alla beslut, utbetalningar och beräkningar. Att du får ekonomiskt bistånd, samt är registrerad hos socialförvaltningen är sekretessbelagt. Personalen har tystnadsplikt.
Om du inte är nöjd med beslut om bistånd enligt 4 kap 1,3 §§ Socialtjänstlagen, kan du överklaga det. Ett överklagande ska göras skriftligt inom tre veckor från den dag som du fått det skriftliga beslutet. I överklagandet ska du tala om vilket beslut du överklagar och vad du vill ha ändrat. Du kan få hjälp med att överklaga beslutet.