Nytt projekt för ukrainare med fokus på jobb och hälsa

Ett nytt projekt för ukrainare som omfattas av massflyktsdirektivet har beviljats medel från ESF. Fast Care – Kom In ska fokusera på jobb och hälsa fram till om med mars 2024.

Projektets fokus blir matchning mot jobb, framför allt inom det privata näringslivet, och friskvård. För att deltagarna ska må så bra som möjligt erbjudas sociala aktiviteter, friskvårdsskola, psykosocialt stöd och individuella träningsmöjligheter. Samhällsinformation är också en viktig del i projektet då ukrainarna ska vägledas till att på egen hand klara sig i samhället.

Projektenhet Kronoberg, som är en del av Växjö kommun, har beviljats 9,8 miljoner kronor i finansiering från Europeiska socialfonden (EFS-rådet). Pengarna ska främst användas för att ytterligare hjälpa ukrainska flyktingar att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Alla kommuner i länet ingår i projektet men också två i Kalmar län – Nybro och Emmaboda kommun.

I Lessebo kommun är det Neveen Hamzeh som är koordinator för Fast Care - Kom In:

– Jag kan hjälpa till att matcha deltagare från Ukraina mot företag och visa hur deltagarna kan söka arbete. Förutom matchning mot jobb kommer vi även att erbjuda bland annat sociala aktiviteter för att deltagarna ska må så bra som möjligt. Vi kan också erbjuda busskort till de som har registrerat sig i projektet, berättar Neveen Hamzeh.

Fast Care – Kom In vänder sig också till privata och offentliga arbetsgivare i de deltagande kommunerna som ska erbjudas stöd för att lättare kunna anställa personer i målgruppen. Projektet ska pågå till den sista mars 2024.

Sfi ingår inte i projektet då alla kommuner nu har rätt att ge sfi till alla som är här enligt massflyktsdirektivet. Sfi erbjöds alla deltagare i det förra projektet Kronoberg Cares.

Information om Fast Care - Kom In finns även på en sida under Näringsliv och arbete här på vår webbplats:

Fast Care - Kom In

Informationsmöte för ukrainare i Lessebo kommun 1 november

Den 1 november klockan 15.00-17.00 hålls ett informationsmöte för ukrainare om Fast Care - Kom In i kommunhuset i Lessebo. Då kommer det att finnas möjlighet för de som besöker mötet att registrera sig i projektet.

Se inbjudan på svenska och på ukrainska här nedan.

Inbjudan till informationsmöte på svenska.
Inbjudan till informationsmöte på ukrainska.
Senast uppdaterad: 24 oktober 2023
Publicerad: 24 oktober 2023 kl. 18.04

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se