Irene högläser för äldre

På Furugården i Skruv är det högläsning från lokala författare och från andra intressanta böcker. Irene Bohman är den som läser högt för de äldre flera gånger i veckan. Det är en uppskattad aktivitet bland de äldre och det som gör det lite speciellt är att Irene inte kan se.

- Jag brukar säga att jag är dövblind, säger Irene Bohman. Men jag läser med punktskrift och det går alldeles utmärkt. Det är extra roligt att läsa lokala författare från Skruv, vi har fler än man kan tro.

Helt döv är inte Irene och hon samtalar med de äldre om olika personer som nämns i böckerna. Man resonerar lite om en bok av lokale författaren Egon Gunhamn som handlar om hans far, vagnmakaren. Flera runt borden minns både huset där vagnar och möbler tillverkades samt både vem Egon och hans far var.

När Irene läser rör sig händerna över punkterna i boken i takt med att hon talar. Hon visar upp en av fem tjocka buntar papper punktskrift som är vad hon beskriver som en extrabok.

- Just nu läser jag Bortom Ingentingskogen som handlar om Tomtebodaskolan. Den handlar om skolan där synskadade och blinda elever kunna gå, berättar Irene. Lite beroende på vilka kommer och lyssnar så kör jag denna extrabok.

Men det är fokus på lokala författare och i samtalet med Irene framkommer flera titlar. Det är bland annat dikter av Lisa Gunvall samt boken Skolor i Ljuder socken. Om inte böckerna finns i blindskrift beställer Irene dem och då brukar de ta två till tre veckor att producera.

Högläsningen på Furugården i Skruv är en av flera aktiviteter som görs och som de äldre i området kan välja att vara med på.

Senast uppdaterad: 21 april 2023
Publicerad: 21 april 2023 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se