Kreativitet och samarbete på Furugården

De som följer Furugården i Skruvs konto på Facebook skickar ofta lovord över alla de aktiviteter som genomförs med de äldre som bor på boendet och i hela kommundelen.

- Vi vill ha flera olika aktiviteter så att alla kan hitta något, berättar Jennie Lennartsson som vikarierar som fritidsledare. Det ska vara något för både damer och herrar och det ska finnas något för olika åldrar och saker som passar för dementa. Utifrån det gör vi ett program per månad som alla sen kan titta på och komma när man hittar något intressant. Vi har alltifrån ganska färska pensionärer till personer som är över 100 år.

Även om det varierar mellan aktiviteterna så är det överlag hög närvaro, någonstans mellan 10-15 personer per aktivitet. Och det är något som händer på Furugården i princip varje dag. Vissa dagar är det högläsning och andra dagar spa. Det är kortbingo och det är gymnastik.

- Det känns som att våra resor blivit lite extra populära, berättar Jennie. Vi har varit på Börjes i Tingsryd och vi har varit på Korrö på besök. Det är med hjälp av Kampdradstiftelsen vi kan göra den typen av utflykter. Mycket annat av det vi gör kostar inte så mycket men blir ändå en bra aktivitet där våra deltagare träffas och pratar.

Under tiden som Jennie berättar vad som händer och visar på månadsbladet hälls eftermiddagskaffet upp. Runt bordet lyssnar man på vad hon säger och det kommer kommentarer om att man vill vara med på allt som arrangeras och att personalen är väldigt engagerad.

- Det är en underbar träffpunkt i Skruv, skriv ner det, säger en kvinna som precis fått en kopp kaffe, vetelängd och kaka serverat till sig.

Jennie samordnar aktiviteterna men berättar att alla i personalen är med och ordnar. Ett par av kollegorna håller på med hästar och några gånger per år kommer man på besök med sina hästar till Furugården.

- Vi försöker som sagt variera oss och jag tittar runt på vad man gör på andra håll i landet och så får vi mycket tips både från de som bor här och från anhöriga och omgivningen, säger Jennie. Då och då kommer damerna från folkets hus, de håller på med loppisen där. Och så kommer Medborgarskolan hit ibland och en gång i månaden har vi andakt. Men varje dag så dricker vi kaffe vid halv tre, det ändrar vi inte på!

För att de som bor på Furugården ska få koll på vad som händer brukar Jennie då och då läsa högt ur månadens program. Det finns ett engagemang i Skruv och Ljuder som går igen på Furugården.

Senast uppdaterad: 6 april 2023
Publicerad: 6 april 2023 kl. 06.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se