Gisela har stenkoll på fakturorna

Det passerar mängder med fakturor genom en kommun varje dag. Fler och fler av dessa fakturor är E-fakturor som minskar den totala pappersmängden. På Lessebo kommuns ekonomiavdelning arbetar några personer med att ha koll på och sköta kommunens ekonomi. Gisela Andersen är ekonomiassistent och i hennes arbete ingår bland annat fjärrvärmefakturor och att vara support till kommunens olika verksamheter.

Det här med E-faktura, hur fungerar det?

- Samma faktura som man får hem med posten i papper kommer istället direkt elektroniskt till internetbanken, berättar Gisela. Det är också via sin egen internetbank man anmäler att man vill använda E-faktura.

Gisela berättar att det är vanligare med E-faktura inom barnomsorgen än i äldreomsorgen och att det från och med nu går att få E-faktura även inom vatten och avlopp samt inom fjärrvärmen.

Nyheter kring renhållningsfakturan

- Från nyår kommer en lite större förändring då renhållningsfakturan inte längre kommer från Lessebo kommun utan från det nya bolag som tar över renhållningen i bland annat Lessebo och Växjö kommuner, säger Gisela. Det nya bolaget heter Södra Smålands Avfall & Miljö och förkortas SSAM.

Det nya bolaget kommer skicka ut mer information direkt till sina kunder och berätta mer om bland annat fakturor, taxor och hur insamling av avfall kommer gå till.

Hur ser en vanlig dag på ekonomiavdelningen ut?

- För min del handlar det mycket om att kommunicera med andra via telefon och mejl, säger Gisela. Eftersom många av kommunens fakturor ut, men även leverantörsfakturor som kommer till kommunen passerar mig så är det många kunder och leverantörer som hör av sig. Jag svarar också på frågor och hjälper till när kommunens olika verksamheter har behov av det.

Det kommer varje dag många leverantörsfakturor till kommunen och Gisela ser till att dessa kommer till rätt person och sköter en hel del kontering, det vill säga hur fakturan ska bokföras.

- Det blir extra mycket arbete i samband med ett månadsskifte. Det är då de flesta fakturor ska betalas och det är då vi skickar ut flest fakturor, säger Gisela. Då är det fler som hör av sig och jag fler saker att kontrollera. Bland annat skickar jag iväg ett elektroniskt underlag till Strålfors som är leverantör till kommunen och som sen skriver ut och skickar ut fakturor.

Till sist, vilket är ditt favoritställe i kommunen?

- Ett ställe som jag trivs på och som är fint är skogen vid Högahall i Strömbergshyttan, säger Gisela. Där är jag ofta då dottern orienterar i det området.

Senast uppdaterad: 11 december 2018
Publicerad: 11 december 2018 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se