Vattensmart

Vi är vana vid att det alltid finns vatten i kranen, duschen och i trädgårdsslangen. Men vatten är ingen självklarhet. I perioder är det låga grundvattennivåer i Kronobergs län och låga vattennivåer i många sjöar och vattendrag. Lessebo kommun ingår i kampanjen Vattensmart som handlar om att vara sparsam med vattnet. Alla behöver hjälpas åt att hushålla med vattnet.

Med den gemensamma informationssatsningen Vattensmart vill länsstyrelsen och kommunerna tipsa alla invånare om hur vi enkelt kan spara på vårt gemensamma vatten.

– Det kan handla om så enkla saker som att ställa en kanna vatten i kylskåpet, samla regnvatten och vattna på kvällarna istället för under dagen när mycket av vattnet dunstar bort. Allt för att undvika vattenbrist, säger Linda Westeson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Var rädd om vattnet

Du kan alltid göra en insats genom att vara sparsam med vattnet. Små förändringar i vardagen gör skillnad. Varje droppe räknas. Se våra tips här nedan om hur du kan bli vattensmart.

Spartips

Diska smartare

  • Diska inte under rinnande vatten! Du gör av med 120 liter på tio minuter.
  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
  • Fyll dina maskiner! Diskmaskinen drar tio liter per disk och tvättmaskinen behöver 50 liter för en tvätt.

 

Tvätta dig smartare

  • Stäng av vattnet i duschen under tiden du tvålar in dig och tar i schampo och balsam.
  • Korta ner dina duschar. I genomsnitt sparar du 60 liter genom att minska duschtiden med fem minuter.
  • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer cirka 200 liter.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Använd snålspolande duschmunstycke och kranor.

Laga läckor

  • Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar.

 

I trädgården

  • Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning.

  • Vänta med nyplantering till i höst.

 

Vatten i kylskåpet

  • Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten. Du sparar 12 liter om du låter bli att spola vattnet under en minut.

 

Stäng av vattnet till ditt fritidshus

  • För fritidshus som lämnas obevakade – stäng av vattnet till huset. Frostsäkra vattenledningarna och undvik läckor.

 

Fyll inte din bassäng med kommunalt vatten

  • För större köp och hämtningar av vatten i egen regi hänvisar vi till privat speditör

 

Tvätta bilen

  • Tvätta bilen i automattvätt, där vattnet återanvänds.
Frågor och svar
  • Vad innebär bevattningsförbud?
    Om bevattningsförbud råder i Lessebo kommun är det inte tillåtet att vattna med vattenslang, vattenspridare eller göra stora vattenuttag som att till exempel fylla pooler.
  • Hur mycket regn behövs för att grundvattennivåerna ska höjas?
    När marken ovanför grundvattnet är torr behövs betydande nederbördsmängder för att marken ska bli tillräckligt fuktig för att det ska kunna bildas grundvatten. Grundvattenbildning påverkas av vilken vattenhalt marken har och vilken jordart det är. Om marken är uttorkad behövs stora nederbördsmängder för att grundvatten ska bildas. I mark som är mättad med vatten kan grundvatten bildas redan vid måttliga nederbördsmängder. Tiden på året har därför stor betydelse för grundvattenbildningen. Under en sommarmånad brukar det mesta av nederbörden avdunsta eller tas upp av vegetationen. Det kan då behövas dubbelt så mycket nederbörd som normalt för att det ska bildas grundvatten. Under hösten, däremot, brukar normala nederbördsmängder räcka. Med nuvarande låga utgångsläge skulle det under sommaren behöva regna ovanligt mycket för att nå till normala grundvattennivåer. Det kan behövas något hundratal millimeter extra nederbörd utöver den normala sommarnederbörden för att uppnå normala grundvattennivåer.
  • Vad gör jag när vattnet är slut i min brunn?
    Det är du som fastighetsägare som har ansvar för att det finns vatten i din brunn, och att den håller rätt kvalitet. Är det låga vattennivåer generellt behöver man vara sparsam med vattnet om man har egen brunn. Det kan behövas mycket nederbörd och kan ta lång tid innan nivåerna i grundvattnet är återställda. I extrema fall kan dock brunnen sina, och man behöver akut hjälp. Hämtning av dricksvatten kan göras efter överrenskommelse med kommunen. Kontakta avdelningen för vatten och avlopp via kommunens växel, 0478-125 00.
  • Vad ska jag tänka på när jag hämtar dricksvatten i dunkar så att det håller sig fräscht?
    Fyll dunkarna med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten. Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar och förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.
  • Vad händer om vattnet i min brunn sinar och jag inte kan tillgodose djurens vattenbehov? Hur regleras detta i djurskyddslagen?
    Vatten är en förutsättning för att djur ska överleva och behöver ges i den mängd som djurslaget kräver. Djurskyddslagen specificerar att djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn. Lagen säger också att fodret och vattnet ska vara av god kvalitet och anpassat efter det djurslag som utfodras. Läs mer om vatten till djur på Jordbruksverkets hemsida: Vatten till husdjur. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Vad händer om vattnet tar helt slut?
    För totala avbrott i den kommunala vattenförsörjningen under en längre tid finns en planering för nödvattenförsörjning. Dessa avbrott kan uppstå genom problem med dricksvattenkvalitén, avbrott i ledningsnätet eller brist på vatten. Då kan det vara aktuellt att ordna med mobila tankar som kan köras ut till olika platser där det finns möjlighet att få tillgång till en begränsad men nödvändig mängd dricksvatten.
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 21 februari 2024
Publicerad: 12 maj 2017 kl. 11.33

Vatten- och avloppsenheten

  • Katarina Karlsson Palm - VA-chef
    Ansvarsområde: Vatten och avlopp
    Telefon: 0478-125 52

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Vet du inte vem du ska kontakta?
Skicka e-post till samhallsbyggnad@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se