Svenskt Näringsliv har tagit tempen på företagsklimatet

En bärbar dator på ett skrivbord. Foto.

Lessebo kommun håller sig på ungefär samma nivå som förra året i Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin mätning av företagsklimatet i landets kommuner. Cirka 32 000 företag har svarat på enkäten, varav 70 i Lessebo kommun. Svarsfrekvensen är låg bland Lessebo-företagen, 36 procent av de som har fått enkäten har svarat på den.

Lessebo kommun får ett sammanlagt betyg på 3,1 vilket Svenskt Näringsliv räknar som strax över godtagbar nivå. 2022 låg betyget på 3,2. Snittet i hela Sverige ligger på 3,5.

Företagen har fått svara på frågor om hur de upplever infrastruktur, trygghet, attityder, service och bemötande, kontakten med kommunen och tillgång till relevant kompetens. Lessebo kommun har höjt betyget jämfört med förra året när det gäller mobilnät- och bredband, konkurrens från kommunens verksamheter, företagens engagemang för företagsklimatet, dialogen med kommunens beslutsfattare och information till företagen.

Sänkt betyg har Lessebo kommun fått när det gäller bland annat vägnät, tåg- och flygförbindelser, påverkan av brottslighet/otrygghet, tjänstepersoners attityder och tillgång till relevant kompetens. När det gäller tillgång till relevant kompetens ligger Lessebo bland de lägsta i hela landet.

Vi har förbättrat oss på sju av 15 punkter men självklart är vi inte nöjda med att ligga stabilt på 3,1. Vi har fantastiska företag i vår kommun och ser fram emot att tillsammans med dem fortsätta utveckla samarbetet och vår service, kommenterar Lessebo kommuns näringslivschef Elisabet Forslund.

I Kronobergs län är det Markaryds kommun som får högst betyg (4,4) och Älmhults kommun som får lägst betyg (2,8) i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet.

Du kan läsa mer i Svenskt Näringslivs presentation över resultatet i Kronobergs län och på Företagsklimat.se:

Svenskt Näringsliv - Lokalt företagsklimat i Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Företagsklimat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 26 september 2023
Publicerad: 26 maj 2023 kl. 13.59

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se