Återvinning lockar europeiska företag till Hovmantorp

Syntolkning: Sex personer står vid en vit industrifastighet. En person i grå kavaj och blå jeans pekar och berättar. På bilden från höger: Conny Axelsson, samhällsbyggnadschef, Lars Altgård, kommunalråd, Ludvig Hydén, regionchef Veolia, Christina Nyquist, kommunchef, Sven Jonsson och Per Albers från Veolia.

Verksamheten vid anläggningen i Hovmantorp är unik i norra Europa och har lockar stora europeiska företag. 2017 köpte det franska företaget Veolia anläggningen genom sitt köp av Hans Andersson Recycling. I sin tur har Veolias svenska verksamhet i dagarna köpts upp av det tyska företaget Remondis.

Sven Jonsson på Veolia är egentligen pensionär men är en högst verksam ingenjör och har bland annat varit platschef i Hovmantorp och berättar att bolaget kommer satsa i Hovmantorp.

- Vi kommer göra en investering på mellan 50-60 miljoner i anläggningen då vi behöver tillföra nya separatorer som tar ut all metall och plast från de lampor och lysrör som kommer för återvinning, berättar Sven Jonsson. Det har blivit tuffa krav på verksamheteten och återvinningsgraden ska vara 80 procent och då behövs renare fraktioner. Glas, metall och andra delar ska helst vara rena och var för sig. Det fina med processen är att den tar hand om kvicksilver. Det är små mängder men det är ändå farligt avfall.

Sven berättar att det blir småländska företag som kommer bygga anläggningen. Det är O.G. Ohlsson i Nybro som bygger processhallen och Älmby Entreprenad från Älmhult som kommer utföra vissa rivningsarbeten. Processanläggningen levereras av Ingenjörsfirman J Mared i Huskvarna.

- Det kommer ske nyanställningar, en till två personer i Hovmantorp, säger Sven. Hittills har vi kunnat hitta personal och med den nya anläggningen behöver vi fler arbetade timmar och ny kunskap in i verksamheten.

Framtiden för återvinning ser ljus ut enligt företaget. Kraven på att vi i ett hållbart samhälle måste hushålla mer med resurser gör återvinning alltmer intressant. De har dessutom bundit upp sin huvudkund Elkretsen för kommande år. Avtalet innebär att nästan alla lampor och lysrör från Sverige och Norge som ska återvinnas i Hovmantorp.

- I framtiden kanske även återvinning av batterier skulle kunna hamna i Hovmantorp, avslutar Sven Jonsson.

Detta är en artikel gjord för Lessebo kommuns nyhetsbrev till kommunens näringsliv. Har du och ditt företag något att berätta som kan vara intressant för övriga företag i Lessebo kommun? Hör av dig till näringslivschef Karin Bååth.

Senast uppdaterad: 10 november 2021
Publicerad: 8 november 2021 kl. 10.56

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se