Småländskt snusföretag i Kosta

Aimo Pekkala. Syntolkning: På bilden står en man lutad mot en kartong.

Webbhandel med snus kan vara en hel livsstil. Det är Aimo Pekkala ett levande exempel på. Sedan oktober finns företaget i lokalerna som tidigare inhyste Kosta Musikprodukter. Och planerna är stora.

Idag är Duderhof AB ett av få bolag i Sverige som hanterar snus. Det är tuffa regler och krav som gör att det inte är särskilt många som klarar av att stanna kvar i branschen. Det är dessutom bara Sverige är marknad då det är enda landet i EU där det är tillåtet att sälja snus.

- Vi har varit i Kosta sedan i oktober, flytten påbörjade vi på min födelsedag förra året. Ena dagen hanterade vi alla ordrar i Åfors och redan dagen efter från Kosta. Hela flytten tog dock en vecka med fyra fulla lastbilslass per omgång.

Det var efter en kontakt med Vigo Edberg som äger fastigheten som flytten bestämdes. Nu finns företaget som har Kungssnus som känt varumärke i lokalerna utanför Kosta. Det är allt i ett våningsplan vilket underlättar den webbhandel som sker från lokalerna. Tobaken som används köps in från olika tobaksodlingar och görs sen till färdiga produkter. Här ser Aimo en utveckling och dagens cirka tio anställda förväntas bli fler framöver.

Aimo har varit företagare i snart 20 år. Innan dess var han glasarbetare i Åfors. Men att driva företag har ändå funnits nära. Både hans mamma och före detta sambo har vart egna företagare.

- Jag hade en granne som gjorde eget snus så då bestämde jag mig att också göra det. Och då var det eget företag som gällde, säger Aimo.

Företaget går bra men något som Aimo vill utveckla mer är snusträffar. Det har inte gått att genomföra på ett år på grund av corona men suget finns där.

- Det pratas mycket i snuskretsar om att man vill träffas och prata snus. Och såklart testa olika sorter, säger Aimo. När vi tidigare haft träffar kommer folk från hela Sverige, och även från utlandet. Den största träffen pågick i tre dagar och då kom 50-60 personer. Det var som en snusfestival.

Och det finns faktiskt en tidig koppling till Lessebo kommun. Sitt första år i livet bodde Aimo i Lessebo. Innan flyttlasset gick till Åfors. Med etableringen utanför Kosta så har även den cirkeln slutits.

Senast uppdaterad: 22 februari 2021
Publicerad: 22 februari 2021 kl. 14.59

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se