Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Störst på något litet

Det finns ett företag i Skruv som är världsledande på just det de gör... beslag till pallkragar. Så klart vi blev nyfikna på hur det är att vara just störst, så vi besökte Sven-Olof Johansson som är VD på Skruvia AB.

– Vi har väldigt bra koll på vår målgrupp som är tillverkare av pallkragar. Vi känner till hela 100% av dem, berättar Sven-Olof.

Vi får även veta att behovet av marknadsföring är minimalt då branschen är så pass specifik, samt att 100% kännedom om sin målgrupp även gäller internationellt. De flesta tillverkarna av pallkragar finns inom Norden, men att de även har kunder i Australien. Sven-Olof berättar att det totalt finns 50 pallkragstillverkare i Sverige och att 45 av dem är deras kunder. Vi börjar förstå att en smal bransch kan ha sina fördelar. Strategin är att leverera jämn och bra kvalitet till rätt pris. Och det är där en av de stora utmaningarna ligger.

– Vi köper in 8.000 ton stål per år och då våra marginaler är små så är rätt inköpspris väldigt viktigt för oss, förklarar Sven-Olof.

För att framöver kunna vara mer flexibla vid inköp av material har Skruvia investerat och expanderat sin maskinpark. Nu väntar de bara på att få allt installerat för att framöver kunna köpa in stålet en nivå tidigare mot vad de gör idag. – Det kommer underlätta för oss att genomföra våra inköp till rätt pris, samt att vi ökar vårt oberoende, berättar Sven-Olof.

Sven-Olof har jobbat i företaget sedan 2000. Han startade som platschef, även varit delägare men är idag anställd som VD. Vi får även veta att nästan alla i företaget varit med väldigt länge. Den som har varit på Skruvia längst har totalt 40 år i ryggen men överlag så har så gott som alla passerat 10 år som anställd. Vi på Näringslivskontoret undrar så klart vad receptet är för att behålla sin personal så pass kontinuerligt som Skruvia gör.

– Personalen är absolut en av Skruvias stora styrkor. De är alla otroligt viktiga för oss och vi är måna om att de skall förstå det, förklarar Sven-Olof.

Totalt arbetar 13 personer på Skruvia och när personalen har så mycket erfarenhet och kunskap så är det enbart vid enstaka tillfällen som de behöver plocka in extern resurs. – Vi behöver extern hjälp enbart vid större service eller vid reparation av vår maskinpark, säger Sven-Olof med ett tonfall som vittnar om stolthet över sin personal.

Sven-Olof bor själv i Skruv, enbart 300 meter från jobbet, vilket vi förstår är väldigt smidigt. Men kan han då hålla isär arbete och fritid undrar vi. – Jag tycker att jag kan det men jag är inte säker på att min fru håller med, säger Sven-Olof med ett skratt.

Vi på Lessebo näringslivskontor tackar för att vi fick komma och prata en stund. Alltid kul att få höra lite om människorna bakom företaget. 

 • Sven-Olof tipsar: Vill du odla i pallkragar så funkar det bäst med att ha två pallkragar, för då blir det lagom med jord.
Senast uppdaterad: 21 september 2020
Publicerad: 21 september 2020 kl. 16.47

Lessebo i media

Näringslivskontoret

 • Karin Bååth - Näringslivschef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 60

 • Bodil Askencrantz - Destinationsutvecklare
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 37

 • Anette Blomqvist - Rådgivning vid starta eget
  Bolag: Almi
  Telefon: 070-533 32 39

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se