I Ljungby frågar företagen efter eleverna

I Ljungby kommun finns ett upparbetat samarbete mellan näringsliv och skola. En delegation från Lessebo kommun och kommunens företag besökte Ljungby och fick träffa flera aktörer som berättade om sina erfarenheter och hur man arbetar med frågorna. Bland annat berättade man om lärarsafari där lärargrupper besöker olika företag i kommunen.

Ljungby Business Arena är en av aktörerna och en organisation där företag från kommunen är medlemmar. De har en fokusgrupp som bara fokuserar på frågor kring samverkan mellan skola och näringsliv. Gruppen består av personal från skolan, företagare och näringslivssamordnare.

- Vi har många företag som vill komma ut på skolorna, säger Birgitta Kristoffersson på Ljungby Business Arena. Företagen vill träffa eleverna redan under högstadiet och ser samverkan som en nödvändighet.

I Ljungby har ett flertal samarbeten genomförts i större som i mindre skala. På företaget Ljungby Komposit ser Thomas Roslund samarbetet med skolan som kritiskt för att kunna rekrytera. Ljungby Komposit arbetar med specialproduktion inom härdplast och industridetaljer.

- Vi är idag 25 personer och bara på grund av pensionsavgångar kommer vi behöva rekrytera två till tre personer per år, berättar Thomas. Vi behöver tekniskt kunnig personal, folk som kan arbeta med händerna och som kan läsa och hantera en instruktion.

Flera företag i Ljungby vittnar om behovet av kompetent personal och man beskriver samarbetet med skolan som en grundförutsättning för att lyckas med rekrytering. Det är flera som lyfter fram högstadiet som en viktig tid då eleverna ofta väljer yrkesinriktning där i samband med valet till gymnasiet.

Senast uppdaterad: 27 september 2018
Publicerad: 27 september 2018 kl. 11.34

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se