Lever du i en situation med kränkningar, hot och våld? Det kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara att du blir tvingad, instängd eller att någon är hos dig utan att du vill det.
Vid individ- och familjeomsorgen kan du få råd och stöd samt hjälp att komma till ett tillfälligt och tryggt boende. Kontakta oss via vår växel 0478 - 125 00. Vid akuta situationer utanför kontorstid ring Socialjouren via 112.
Våld i nära relationer betyder att det förekommer våld där den som utsätts är eller har varit gift, sambo eller särbo med den andre. Det gäller även som man har barn tillsammans med den som utsätter någon för våld. Det kan också vara att man utsätts för våld av föräldrar, syskon eller andra släktingar. Det kan även handla om våld från personer som du är beroende av på grund av att de ger dig vård eller omsorg.
Våld i nära relationer utövas oftast av män mot kvinnor. Det finns också våld, både fysisk och psykiskt, som utövas mot barn och ungdomar. Ofta benämns den drabbade kvinna och utövaren man, men informationen gäller även om rollerna är ombytta och om du lever i en samkönad relation. Den gäller också om du är barn eller ungdom som bevittnat eller utsatts för våld.
Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd och vilka du ska träffa, eller utsätts du för våld för att lära dig att lyda? Känner du dig övervakad, kontrollerad och hotad av föräldrar och släktingar? Tvingas dölja din sexuella läggning? Då kan du vara utsatt för något som heter hedersrelaterat förtryck och våld eller hedersbrott.
Du som utsätts för våld i en nära relation har rätt till stöd och skydd från samhället. Det gäller om du är man, kvinna, barn eller ungdom. Trots likabehandlingsprincipen, så fokuserar både socialtjänstlagen och samhällets satsningar på våldsutsatta kvinnor. Syftet med att lyfta fram kvinnorna är att ge skydd åt offer för könsrelaterat våld.