Särskilt boende

Du som har ett större omsorgsbehov och av olika skäl inte längre kan bo kvar i ditt hem, kan ansöka om att flytta till ett särskilt boende. Ett särskilt boende är ett lägenhetsboende som erbjuder individuellt anpassad vård och omsorg och är bemannat med omsorgspersonal dygnet runt.  Kommunen ansvarar för hälso- och sjukvården.

Allmänt om särskilt boende

I det särskilda boendet har du ett eget hyreskontrakt och du möblerar din lägenhet själv. Lägenheterna varierar i storlek, men alla har kök eller pentry samt egen toalett och dusch.
I anslutning till lägenheterna finns gemensamhetslokaler med möjlighet till samvaro, måltider och aktiviteter. Som boende i särskilt boende betalar du en egen hemförsäkring och tar bland annat med dig egen städutrustning. Om du ska betala TV-licens eller inte beror på hur stort vårdbehov du har.

Vem får bo i särskilt boende?

För att bo i särskilt boende behöver du ha ett stort behov av omvårdnad och service som inte kan tillgodoses av hemtjänst i det egna hemmet. Det är alltid en individuell prövning av dina behov som avgör om plats i särskilt boende beviljas. Begränsningarna i det dagliga livet kan bestå av både fysiska och psykiska hinder. Det är inte diagnosen som avgör om du får bo på särskilt boende utan utfallet av den individuella prövningen.

Hur ansöker jag om plats i särskilt boende?

Kommunens myndighetshandläggare beviljar en plats i särskilt boende efter en ansökan från dig eller din företrädare. Du har rätt att önska om det är något specifikt boende du skulle vilja flytta till, i mån av plats tas hänsyn till ditt önskemål.

Klicka på "Kontakt" uppe i högra hörnet för telefonnummer till myndighetshandläggare.

Här finns ansökningsblanketten
Länk:  Ansökan om bistånd enligt socialtjänstlagen

Parboendeprincipen

Rätten att få åldras tillsammans innebär att make, maka, sambo utan eget omvårdnadsbehov har rätt att flytta med och bo tillsammans med den som har beviljats särskilt boende. Detta under förutsättning att paret varaktigt har sammanbott sedan tidigare. Båda makarna måste vilja bo tillsammans.

Berghälla, Lessebo

Berghälla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett särskilt boende som ligger på Rundavägen 16. Berghälla har 14 lägenheter – 12 st ettor med sovalkov och ett litet kök. 2 st tvåor med kök. Alla lägenheter har toalett med dusch och förråd vägg i vägg med lägenheten. Alla lägenheter har även balkong.
Berghälla har en stor trädgård med bland annat en liten damm med fiskar, pergola med utemöbler samt en boulebana. Det finns två allmänna TV-rum, ett café med en kaffeautomat samt lite gott att köpa till kaffet. Tycker du om att basta eller träna på gym? Möjligheterna finns att göra även det.

 • Telefon: personal 0478-125 89, enhetschef 0478-12595
Sjöglimten, Hovmantorp

Sjöglimten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett särskilt boende som ligger på Kårlandavägen 9 i Hovmantorp. Sjöglimten har 15 permanenta lägenheter och 2 korttidsplatser det finns även ett gym och tillgång till gemensamma umgängeslokaler.

 • Telefon: personal 0478-127 53, enhetschef 0478-12759
Servicehuset, Kosta

Kosta servicehus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett särskilt boende som ligger på Stora vägen 44 och består av 14 särskilda boenden och 4 ordinärt boenden samt demensboendet Gläntan med sex särskilda boenden och en korttidsplats. På servicehuset finns det tillgång till gym och fotvård samt frisör kan erbjudas från Kosta hotel vid behov. Våra måltider tillagas i vårt kök på Kosta servicehus.

 • Telefon: personal 0478-127 29, enhetschef 0478-127 25
Furugården, Skruv

Furugården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett särskilt boende som ligger på Storgatan 47. Furugården har 16 lägenheter och ett korttidsboende. Det finns fotvård för boende och utomstående. Hårfrisör som kommer och klipper de boende. Skruv har ett tillagningskök där anhöriga kan äta tillsammans med den boende. Pensionärer som beställer kan äta i matsalen. Vi har vävstuga där personer från byn kommer och väver 2 dagar per vecka samt har stickcafé en dag i veckan.

 • Telefon: personal 0478-127 01, enhetschef 0478-127 00
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 30 augusti 2021
Publicerad: 16 januari 2017 kl. 15.34

Äldreomsorg

 • Anna Rosander-Verksamhetschef
  Förvaltning/Avdelning: Äldreomsorgen
  Telefon: 0478-125 88

 • Alemka Zuko - Enhetschef
  Förvaltning/Avdelning: Lessebo hemtjänst
  Telefon: 0478-125 95

 • Kristina Bergström - Enhetschef
  Förvaltning/Avdelning: Kosta hemtjänst
  Telefon: 0478-127 25

 • Sara Edstrand - Enhetschef
  Förvaltning/Avdelning: Skruv hemtjänst
  Telefon: 0478-127 00

 • Anita Hansson - Myndighetshandläggare SoL
  Förvaltning/Avdelning: Hovmantorp/ Kosta
  Telefon: Kontakt via växel, 0478-125 00

 • Aija Karlsson - Myndighetshandläggare SoL
  Förvaltning/Avdelning: Lessebo/Skruv
  Telefon: Kontakt via växel, 0478-12500

 • Ann-Charlott Westrin - Enhetschef
  Förvaltning/Avdelning: Hovmantorp hemtjänst
  Telefon: 0478-127 59

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se