Plocka upp din fimp innan någon annan gör det!

Det är budskapet i en kampanj som minst 10 städer kommer att pryda sina brunnslock med i sommar. Budskapet presenteras tillsammans med en illustration på antingen ett barn, en fågel eller en fisk och kampanjen ska uppmuntra människor till att inte slänga sin fimp på marken.

Materialet togs fram i Kalmar som en fortsättning på en satsning 2019 för att minska nedskärpningen i staden. Lessebo kommun är som enda kommun i Kronoberg med.

- Vi har en del nedskräpning och vi tänkte att detta är en insats vi kan göra. Vi hoppas det ska fungera förebyggande och att människor tänker efter innan de kastar saker på marken, berättar Åsa Garp, energi- och miljöstrateg på Lessebo kommun.

Utöver brunnslocken finns också budskapen anpassade för vissa elskåp samt som animerade filmer.

Hittills är 10 städer med i kampanjen:

• Flen
  • Höör