Kommunfullmäktige är kommunens högsta politiska organ. Kommunfullmäktige i Lessebo kommun har 35 ledamöter samt 19 ersättare, som inkallas vid behov, och leds av en ordförande och två vice ordförande. Lessebo kommun styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.
Kommunfullmäktige beslutar i ärenden av principiell art och andra ärenden som är av större vikt såsom exempelvis:
Kommunfullmäktige i Lessebo kommun har följande politiska sammansättning för mandatperioden 2022-10-15 - 2026-10-14:
Kommunfullmäktiges sammanträden är offentliga. Sammanträdena annonseras på anslagstavlan här på vår webbplats en vecka innan sammanträdet. Av kungörelsen framgår de ärenden som behandlas på sammanträdet.
Du kan följa kommunfullmäktiges sammanträden direkt via en webbsändning. Du kan också se inspelningen i efterhand:
Se kommunfullmäktige på webben - lessebo.okv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För att öka allmänhetens insyn i fullmäktiges arbete äger sammanträdena rum på olika platser i kommunen enligt ett i förväg uppgjort schema. Ett fullmäktigesammanträde kan inledas med allmänhetens frågestund där du har möjlighet att ställa frågor till någon av fullmäktiges ledamöter. Har du en fråga som du vill ställa, vänligen kontrollera alltid så att punkten finns med på kallelsen.
Ett medborgarförslag kan ställas i alla typer av frågor där kommunen verkar och fattar beslut. Ett förslag får inte innehålla mer än ett ämne.
Du som är folkbokförd i kommunen får ställa medborgarförslag till kommunfullmäktige. Ett medborgarförslag ska vara skriftligt och undertecknat av en eller flera personer. Skriv också namnförtydligande, adress och telefonnummer så att kommunen sedan kan informera dig om hur ditt förslag behandlats. Det finns även en e-tjänst för ändamålet.
Ditt förslag blir en allmän handling när du överlämnar det till kommunen. Det innebär att den som vill kan få läsa eller ta en kopia på förslaget.
Kommunfullmäktiges uppgifter regleras i kommunallagen (SFS 2017:725) och arbetsordningen för kommunfullmäktige. Det är kommunfullmäktige som beslutar om vilka nämnder som skall finnas i en kommun. Obligatoriskt är dock att det i varje kommun skall finnas en kommunstyrelse, överförmyndare och valnämnd.
För att granska kommunens verksamhet finns det av kommunfullmäktige valda revisorer.
Kommunfullmäktige får uppdra åt en nämnd att i fullmäktiges ställe besluta i visst ärende eller vissa grupper av ärenden.