Ukraina

Här finns samlad information med anledning av kriget i Ukraina. Lessebo kommun och bostadsbolaget Lessebohus tar emot flyktingar från Ukraina genom ett långsiktigt boende i kommunen.

Vad gäller för dig som vill hjälpa?

Föreningar och frivilliga är i igång med att organisera mottagande för de flyktingar som kommer till Lessebo kommun. Det finns alltid behov av trygga vuxna som gode män, kontaktfamiljer, familjehem och kontaktpersoner. Nu i samband med kriget i Ukraina räknar vi med att behovet ökar.

Information till personer från Ukraina

Migrationsverket har tagit fram information till personer från Ukraina. För att en person från Ukraina ska få hjälp från samhället krävs att man registrerar sig enligt massflyktingsdirektivet hos Migrationsverket. Lessebo kommun har sammanställt ett informationsmaterial som också innehåller information från Migrationsverket och Region Kronoberg.

Vad gäller för Ukrainska flyktingar?

Ukrainska medborgare har rätt att vistas i Sverige utan visum i 90 dagar. För att få hjälp från samhället behöver man anmäla sig till Migrationsverket och registrera sig som massflykting. Som massflykting har man tidsbegränsat uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Migrationsverket ansvarar för bostäder och dagersättning. Detta kan till exempel göras på Migrationsverkets kontor på Norrgatan 23 i Växjö eller via e-tjänst på Migrationsverkets hemsida:

Migrationsverket - Ansök om skydd enligt massflyktsdirektivet för första gången Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ökad risk för våld, över­grepp och männi­sko­handel

När många människor är på flykt ökar risken att utsättas för olika former av våld och förtryck. Det innebär att människor som flyr kriget i Ukraina är extra utsatta för risken att bli utnyttjade. Det gäller särskilt kvinnor och barn.

Anmäl till polisen om du misstänker att någon är utsatt för brott. Vid akuta situationer och pågående brott, ring 112. Om det inte är akut kan du kontakta polisen på 114 14.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 4 augusti 2023
Publicerad: 14 mars 2022 kl. 13.53

Kommun och politik

 • Lars Altgård (s) - Kommunalråd
  Telefon: 0478-125 01

 • Angelica Karlsson (c) - Kommunalråd
  Telefon: 0478-125 61

 • Marcus Dackling (m) - Oppositionsråd
  Telefon: 070-980 87 58

 • Christina Nyquist - Kommunchef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 27

 • Sara Nilsson - Kanslichef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 09

 • Johanna Dennerhed Bengtsson - Kommunledningskoordinator
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 04

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se