Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Corona - Covid19

Coronaviruset finns fortfarande kvar i Sverige. Känner du dig sjuk med symptom som snuva, hosta eller feber ska du inte träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Tillsammans kan vi hjälpas åt att skydda de som kan drabbas hårdast: Äldre och multisjuka.

Lessebo kommun följer de rekommendationer som kommer från myndigheter gällande viruset corona och sjukdomen covid-19.

God handhygien

I samband med smittsamma sjukdomar är det extra viktigt att hålla en god handhygien. Tvätta dig noga med tvål och vatten samt med handsprit vid behov. Man kan också tänka på att hosta i armvecket. Håll avstånd när du rör dig bland andra människor. Stanna hemma om du är sjuk.

Sjukvård och provtagning

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Mer information om hur du söker vård samt om hur du tar prover kopplade till Covid-19 finns på Vårdguidens hemsida.

Nya rutiner för besök på boenden för äldre

Från den 1 oktober kommer det vara möjligt att besöka personer på boenden. Men även i fortsättningen kommer dörrarna in vara låsta och man behöver göra upp om besöket i förväg genom att kontakta personalen på boendet. Väl på plats gäller att man är frisk, spritar händerna och håller sig på minst 1,5 meters avstånd till andra människor man möter. Besöket sker sen på säkra mötesplatser eller i bostaden hos den som besöks. Som besökare ska man inte vara i allmänna i utrymmen.

Känner du oro

Som invånare i Lessebo kommun kan du ringa till en stödtelefon om du är orolig. Det gäller för invånare i gymnasieåldern och uppåt, privatpersoner som företagare.

Stödtelefonen är till för dig som känner dig orolig och vill ha någon att prata med. Du når stödtelefonen på 0470-59 94 00. Det är öppet måndag till fredag klockan 13.00-17.00.

När du ringer kommer du till någon av våra anhörigkonsulenter. De har lång vana av att prata med, stötta och ge råd i jobbiga situationer. Om du hamnar i ett akut läge ska du alltid ringa 112.

Hjälp med hemkörning från affären

Är du äldre än 70 år eller riskgrupp av något annat skäl som Folkhälsomyndigheten pekat ut?

Då tar du själv kontakt med din butik och gör upp om leverans och vad du ska handla. Sen kan affären ta hjälp av Svenska Kyrkan, Lessebo kommun eller någon annan aktör för att leverera maten hem till dig.

Flera affärer i Lessebo kommun erbjuder också själva hemkörning av varor till personer som inte kan handla själva. Det finns flera frivilliga, bland annat Svenska Kyrkan, som hjälper enskilda att handla. För att stötta upp så kan Lessebo kommun genom arbetsmarknadsenheten hjälpa butiker med hemkörning av varor.

Mer information från Lessebo kommun


Läs vidare - var källkritisk!

Det sprids väldigt mycket information om det nya coronaviruset just nu. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Det finns alltid anledning att vara källkritisk. Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. Tillsammans med WHO är de källan till kunskap om det coronaviruset. På deras frågor och svar-sida finns mycket information och webbplatsen uppdateras hela tiden. Det officiella namnet på sjukdomen är Covid-19.

 • Har du fler frågor? Ring det nationella informationsnumret 113 13
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 30 september 2020
Publicerad: 18 mars 2020 kl. 15.24

Lessebo i media

I ett krisläge

 • Kommunhusets reception och växel


  Besöksadress: Storgatan 78, 365 31 Lessebo
  Postadress:
  Lessebo kommun, 365 31 Lessebo
  Växel: 0478-125 00
  E-mail: info@lessebo.se

 • Patrik Itzel - Beredskaps- och säkerhetssamordnare
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 06

 • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se