Kommunfakta

Lessebo kommun finns mitt i Glasriket och har cirka 8 500 invånare, drygt 300 företag och mer än en miljon besökare årligen. Kommunikationerna är goda med pendlingsavstånd till Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar. Vår verksamhet baseras i de fyra orterna Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Skruv.

Nära till allt

I Lessebo kommun är avstånden korta till förskola, skola och annan service. Du har en kort väg till bussen eller tåget (Lessebo och Hovmantorp) och du kan pendla till jobbet i Växjö och Kalmar. Från Hovmantorp och Lessebo är det många som pendlar framförallt till Växjö. På väg 25 tar du dig snabbt med bilen och med bussen till Växjö. Du befinner dig mitt i Linnéregionen och med tåg finns såväl Växjö som Kalmar inom rimligt avstånd. I Skruv har du nära till Tingsryd och norra Blekinge. I Kosta finns Uppvidinge och Vetlanda inom pendlingsavstånd.

Nära till förskola, skola och föreningsliv

I alla orter finns förskolor varav några är helt nya och klimatsmarta. Det är gång- och cykelavstånd till F-6-skolan. Kommunens högstadieskola ligger i Lessebo. Skolans utvecklingsarbete har lett till hög andel behöriga lärare och en utvecklande miljö. Det finns flera föreningar för barnen och för de vuxnas aktiviteter. För att nämna några: bordtennis, boule, dragkamp, fotboll, musikkår, orientering, scouter och segling.

I Lessebo kommun ser vi lite längre

Vi vet vart vi är på väg och hoppar flexibelt på de satsningar som leder till vår vision: ”Tillsammans skapar vi en grön kommun som vi är stolta över och där vi värnar om varandras framtid.” På kort sikt arbetar vi för att öka invånarantalet och målsättningen är att Lessebo kommun gör en hållbar resa där vi är fler än 10 000 invånare. Detta gör vi för att Lessebo kommun ska vara en attraktiv och trygg plats att leva på, för alla invånare.

En del av Glasriket

Bor du i Lessebo kommun bor du också i Glasriket. Glasriket är öppet året runt med flera hyttor och aktiviteter. Oavsett om du vill göra en kort tur efter jobbet eller ta med dig långväga besök så kommer Glasriket leverera. Naturen är runt knuten enbart en kort promenad bort. Sjö och skog bidrar till ett lugn som du kan få i närheten av din bostad.

Korta fakta om kommuen

 • På väg mot 10 000 invånare
 • Idag är vi cirka 8 500 invånare
 • En miljon besökare varje år
 • 415 kvadratkilometer fyllt med småländska skogar och sjöar
 • Strategiskt läge mitt i Glasriket, cirka 30 minuter från Växjö och 60 minuter från Kalmar.

Folkmängd

Lessebo kommun har cirka 8 500 invånare. Aktuell befolkningsstatistik hittar du på Statistiska Centralbyråns webbplats:

SCB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns bland annat information om befolkning per församling i kommunen och folkmängd efter kön. Välj den rubrik som passar vad just du söker efter.

Skatt

Kommunalskatt betalar du för att finansiera olika funktioner i samhället som vård, barnomsorg och skola, vatten i kranen och omvårdnad för våra äldre. Här på vår webbplats kan du se de aktuella skattesatserna och läsa om hur dina skattepengar fördelas:

Skattesatser

Läs gärna mer om Lessebo kommun:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 18 september 2023
Publicerad: 21 november 2016 kl. 11.19

Kommun och politik

 • Lars Altgård (s) - Kommunalråd
  Telefon: 0478-125 01

 • Angelica Karlsson (c) - Kommunalråd
  Telefon: 0478-125 61

 • Marcus Dackling (m) - Oppositionsråd
  Telefon: 070-980 87 58

 • Christina Nyquist - Kommunchef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 27

 • Sara Nilsson - Kanslichef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 09

 • Johanna Dennerhed Bengtsson - Kommunledningskoordinator
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 04

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se