Sjöar och vattendrag påverkas av försurning, bland annat genom att försurande ämnen tillförs via nederbörden. För att motverka försurningens effekter på vattenmiljön genomförs kalkning i sjöar och vattendrag. Kalkning ger förutsättningar för utslagna arter att återkomma och leva vidare i livskraftiga bestånd.
Sedan 1978 har Lessebo kommun aktivt arbetat med kalkning för att motverka försurningens negativa effekter i våra sjöar och vattendrag. Syftet med kalkningen är att höja pH-värdet (ett pH-värde under 7 klassas som surt) och att bevara eller återställa det naturliga växt- och djurlivet.
I Lessebo kommun kalkar vi sjöar och våtmarker för att förbättra förhållandena i nedströms liggande sjöar och vattendrag, däribland Rottnen, Hyllsjön, Transjön och Fagerhultsån. Kalkningen finansieras till 85 procent av statsbidrag som söks hos Länsstyrelsen, medan kommunen står för resterande 15 procent. Mängden kalk som sprids beslutas årligen av Länsstyrelsen.
Under specifika tillfällen under vår och höst kalkar vi med helikopter och båt men vi har också en kalkdoserare som sprider kalken kontinuerligt till vattendragen under de tider på året då pH-värdena är låga.
Nedfallet av försurande ämnen har minskat betydligt på senare år. Det kommer dock ta flera decennier innan marken som också påverkats av försurning återhämtar sig. Det är därför viktigt att kalkningen får fortsätta i de mest försurningskänsliga sjöarna och vattendragen.