Köldmedier är vätskor eller gaser som används för att omvandla kyla till värme, eller värme till kyla. Kylar, frysar, värmepumpar och klimatanläggningar kan innehålla köldmedia som påverkar ozonskiktet och växthuseffekten negativt.
Om du är ansvarig för ett köldmedieaggregat är det viktigt att du har kännedom om de bestämmelser som gäller för installation och skötsel av utrustningen som innehåller köldmedia. Det är viktigt att köldmedierna inte läcker ut i luften eftersom små mängder kan orsaka stor skada.
Från och med 1 januari 2015 gäller en ny EU-förordning som medför nya regler för dig som är ansvarig för en köldmedieanläggning. Förändringen innebär bland annat att anläggningar med en hög växthuspåverkan (högt Global Warming Potential faktor, GWP) ska läckagesökas med tätare intervall än anläggningar med lägre växthuspåverkan. Det är alltså i större utsträckning typen av köldmedium som avgör hur ofta läckagekontroll ska ske. Exempel på vanliga ämnen med hög växthuspåverkan är R404A och R507.
Det har beslutats om en ny svensk förordning för fluorerade växthusgaser som följd av EU-förordningen. Den nya svenska förordningen träder i kraft 1 januari 2017 och ersätter tidigare svenska förordningen om vissa fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen.
För mer information kontakta myndighet- och planeringsenheten via myndighet@lessebo.se eller via växeln 0478-12500.