Cisterner används till stor del för förvaring av diesel, eldningsolja, bensin och spillolja. Dessa blir med tiden utsatta för olika angrepp, exempelvis rost. Det kan vara svårt för dig att se i vilket skick en cistern är i, och om den har börjat ta skada. Ett utsläpp från en läckande cistern kan orsaka stor skada på miljön samt vara svåra att åtgärda eller medföra stora saneringskostnader. Det är du som äger en cistern som är ansvarig för att lagring, hantering och kontroll sker på rätt sätt.
För att undvika att det uppstår skador på cisterner som kan orsaka skada på miljön finns föreskrifter både från Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ska följas. Myndighetsnämnden bedriver tillsyn av de cisterner som behandlas i Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor. Detta innebär att myndighetsnämnden har tillsyn över följande cisterner:
Reglerna gäller även för tillhörande rör- och slangledningar. Dessa bestämmelser kan du läsa mer om på Naturvårdsverkets webbplats. För övriga cisterner som innehåller andra brandfarliga vätskor eller gaser och cisterner som rymmer mer än 10 kubikmeter ovan mark finns bestämmelser i föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedriver även tillsyn över hanteringen enligt dessa föreskrifter, som tidigare Räddningsverket eller Sprängämnesinspektionen gjorde, och prövar frågor om tillstånd för hantering och tillverkning av explosiva vätskor och gaser. Se Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats för att läsa mer om deras tillsynsarbete och föreskrifter.