Den som bygger nytt, bygger om, ändrar eller river måste se till att förhålla sig till de krav som ställs. Myndighetsnämnden ansvarar för tillsyn kring regler och bestämmelser som berör plan- och bygglagen. Myndighet- och planeringsenheten utför tillsynen på uppdrag av nämnden.
Fastighetsägaren är alltid ytterst ansvarig för fastigheten och de ändringar som sker på fastigheten.
Om en fastighetsägare bryter mot bestämmelser eller brister i sina skyldigheter kan myndighetsnämnden ingripa.
Om en verksamhetsutövare bryter mot bestämmelser eller brister i sina skyldigheter kan myndighetsnämnden ingripa mot denne.
Vid byggnads- och rivningsåtgärder ansvarar den som låter utföra arbetet, byggherren, för att lag, föreskrifter och beslut följs. Det gäller oavsett om åtgärden kräver lov eller anmälan. Det gäller även om åtgärden är undantagen från både krav på lov eller anmälan.
Under byggprocessen kan myndighetsnämnden utöva tillsyn över att byggherren tar sitt ansvar. Till exempel om byggnadsarbetet påbörjas innan startbesked eller om åtgärden avviker från det beslutade bygglovet.
Myndighetsnämnden ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa om det finns anledning att anta att det skett en överträdelse inom lagens tillämpningsområde. När en fastighetsägare eller verksamhetsutövare väljer att inte åtgärda eller rätta frivilligt kan myndighetsnämnden använda olika verktyg för att uppnå att lagen och föreskrifter följs.
Myndighetsnämnden kan, under vissa förutsättningar, besluta om förbud mot fortsatt arbete, åtgärd eller användning om det har skett en överträdelse av bestämmelser, domar eller beslut som omfattas av myndighetsnämndens tillsyn. Ett förbud kan förenas med vite.
Myndighetsnämnden kan genom ett åtgärdsföreläggande besluta att en ansvarig ska vidta en åtgärd som den enligt lag är skyldig att göra. Det kan till exempel handla om att åtgärda brister i tillgänglighet.
Myndighetsnämnden kan genom ett rättelseföreläggande förmå en ägare att rätta eller ta bort något man uppfört eller genomfört i strid med lagen, eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Det kan till exempel handla om att en byggherre inte följer det givna bygglovet.
Det finns ytterligare typer av föreläggande som myndighetsnämnden kan besluta om. Så som rivningsföreläggande, lovföreläggande och föreläggande om underhållsutredning.
Ett föreläggande kan förenas med vite.
Vid överträdelser mot krav på bygglov, startbesked eller slutbesked ska byggsanktionsavgift tas ut. I plan- och byggförordningen anges vilka överträdelser som lagstiftaren har ansett att det ska tas ut byggsanktionsavgift för och hur dessa avgifter ska beräknas med prisbasbelopp (PBB) som grund. Det är myndighetsnämnden som beslutar om byggsanktionsavgift.
Efter myndighetsnämndens beslut skickas en faktura på byggsanktionsavgiften med 60 dagars betalningstid. Om man inte har möjlighet att betala fakturan i tid ska ekonomiavdelningen kontaktas. Det finns då möjlighet till avbetalningsplan eller anstånd.
På länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om nämndens tillsynsansvar.