Om en ansökan om lov avviker från detaljplan ska synpunkter hämtas in från sakägare, exempelvis grannar och andra berörda, genom ett grannehörande. Då får du ett brev med information och ritningar från oss och kan lämna synpunkter.
Synpunkter kan lämnas in genom att posta tillbaka det meddelande som kom till din postlåda, genom att skicka e-post eller genom att lämna ditt yttrande via e-tjänst.
Sista dag för att lämna in synpunkter framgår av meddelandet ni mottagit.
Berörs många grannar och sakägare publicerar samhällsbyggnadsförvaltningen även en kungörelse i Smålandsposten. Kungörelsen anslås även på kommunens digitala anslagstavla.
När svarstiden för grannehörandet har gått ut gör handläggaren en samlad bedömning av de synpunkter som har inkommit.
Om det din granne vill bygga eller ändra är en bygglovsbefriad åtgärd frågar vi inte grannar eller andra berörda. Däremot finns oftast krav på att en bygglovsbefriad åtgärd ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns. Om den placeras närmre behöver berörda grannar lämna ett grannemedgivande. Det är den som ansöker som ansvarar för att samla in grannemedgivande och skicka in det till samhällsbyggnadsförvaltningen.
Du får ta del av beslut om lov som vi fattar genom ett underrättelsebrev i de fall du bedöms vara berörd av beslutet. Om du som granne har lämnat synpunkter i ett lovärende delges du beslutet om det går emot vad du tyckt. Andra kända sakägare underrättas. Beslutet kungörs också i Post- och Inrikes Tidningar.
Om du vill överklaga ett beslut behöver du göra det skriftligt inom tre veckor från den dag du fick beslutet. Brevet bör undertecknas och namnteckningen förtydligas. Om du anlitar ett ombud bör ombudet underteckna skrivelsen och en fullmakt undertecknad av dig bör skickas med.
Myndighetsnämndens beslut överklagas till Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Samhällsbyggnadsförvaltningen, Lessebo kommun Storgatan 78, 365 80 Lessebo
E-post: myndighet@lessebo.se
Vill du lämna in din överklagan kan du göra det på kommunhuset Storgatan 78, 365 80 Lessebo.
Om din överklagan kommer in i tid överlämnas den till Länsstyrelsen i Kronobergs län, annars avvisas din överklagan. Länsstyrelsen beslutar om din överklagan bifalls eller avslås.
På länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om vad som gäller när ett beslut överklagas. Om ingen överklagar vinner beslutet laga kraft. Det betyder att beslutet inte längre kan överklagas.
Myndighetsnämnden ansvarar för tillsyn kring regler och bestämmelser som berör plan- och bygglagen. Myndighet- och planeringsenheten utför tillsynen på uppdrag av nämnden. Tillsyn kan handla om bland annat olovlig byggnation och ovårdad tomt.
Många tvister mellan grannar rör sådant som inte regleras av plan- och bygglagen utan regleras av jordabalken, exempelvis grenar som hänger över tomtgräns.
Kontakta alltid din fastighetsägare om du får problem i din bostad. Till exempel problem med ventilation, dålig lukt eller fukt och mögel i din bostad. Får du inte hjälp av den som är ansvarig kan du kontakta miljökontoret eller göra en anmälan via vår e-tjänst.