Hur jobbar Lessebo kommun med ödehus?

Kommunen har bestämt sig för att bli fler invånare och har ett mål om att bli 10 000. Anledningen är att vi behöver bli fler för att skapa en hållbar välfärd och service för invånarna på lång sikt. Vi vill att det ska lysa i alla fönster i husen i kommunen. Hus med invånare bidrar mer positivt till känslan av platsen till skillnad mot om det är öde och mörkt. Vi vill att fler människor ska vilja bo hos oss. 

Ett ökat intresse för ödehus går hand i hand med ett ökat intresse av andra hus. Vi ser att värdet ökar på alla fastigheter och det motiverar fler att sälja och får fler att få upp ögonen för vår bostadsmarknad. En levande landsbygd kräver invånare. Det finns relativt få personer på landsbygden i Lessebo kommun då de flesta bor i tätorterna. Att få fler invånare i hus på landsbygden blir en viktig del i landsbygdsutvecklingen.

Med nya invånare som köper ödehus breddar vi kompetensen för kommunens näringsliv. Fler kreativa krafter är en del av hela inflyttarpusslet och en del av vår näringslivsutveckling. Flera av våra företag behöver kompetens för att kunna utvecklas vidare och med fler invånare tar vi ytterligare steg dit. Med ett starkare näringsliv har vi också fler möjligheter att öka sysselsättningen.

Inflyttarteam

Arbetet med ödehus är tydligt en del av vårt stora pussel kring inflyttning. Vi ser färre öde hus, fler nybyggda villor, nya flerbostadshus och flyttkedjor i ett gemensamt sammanhang. Detta arbete samlar vi i vårt inflyttarteam.

Inflyttarteamet har en bred bas från samhällsbyggnad, kommunikation, närings- och landsbygdsutveckling. Gruppen har mandat över frågorna och de resurser som används. Det är små resurser som vi nyttjar efterhand vi tar beslut. Har vi inte tid eller pengar så gör vi inte aktiviteten. Vi arbetar med projektet i ordinarie arbete.

Utifrån uppdraget försöker vi se helheten med tomma hus, ej bebyggda villatomter, nybyggnation och planfrågor. Till exempel försöker vi fånga upp intresse för nybyggnadsområden, exempelvis i planarbetet med södra Hovmantorp (Ormeshaga) där vi bygger relation med potentiella köpare flera år innan det blir klart.

Löpande kommunikation

Vi arbetar med löpande kommunikationsinsatser med riktade aktiviteter mot media, potentiella köpare av ödehus, ägare till ödehus samt till invånare. Vi planerar att arbeta långsiktig gentemot ägare till ödehus. Löpande kontakt med potentiella köpare via främst nyhetsbrev men också via medieaktiviteter.

Vi vill komma åt husen innan de blir ärende för tillsyn vilket innebär nära samarbete med handläggare och fastighetsägare i kombination.

Vi försöker ha ett arbetssätt som präglas av kreativitet i vad vi gör. Kör vi fast så försöker vi hitta ett nytt sätt. Detta hänger ihop med långsiktigheten och att vi inte har någon deadline. Det vi inte gör idag kanske vi gör imorgon. Det innebär att vi försöker fånga ögonblicket – driva när man får driv. Till exempel smidde vi järnet efter nationellt inslag i SVT Nyheter.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 19 oktober 2022
Publicerad: 2 maj 2022 kl. 08.28

Inflyttarteamet

Besöksadress: Storgatan 78, 365 31 Lessebo
Postadress:
Lessebo kommun, 365 80 Lessebo
Kontaktcenter: 0478-125 00
E-mail: odehus@lessebo.se