Alla som river och bygger ska sortera avfallet för att uppfylla kraven i bland annat miljöbalken samt plan- och bygglagen. Lessebo kommun har även som mål att minska avfallet och det är viktigt att vi alla hjälper till!
När du sorterar avfallsmaterial bidrar du till att:
Du ska sortera bygg- och rivningsavfallet på den plats där du bygger eller river, alltså där avfallet uppstår. Genom att sortera vid källan minskar nedsmutsningen och föroreningarna av restprodukterna som kan återanvändas. Det underlättar också återanvändningen och återvinningen. Källsortering ska ske i byggandets alla olika skeden: nyproduktion, underhåll, ändrings- och rivningsarbeten.
Krav på utsortering och separat hantering av farligt avfall Länk till annan webbplats., brännbart avfall och avfall med producentansvar till exempel förpackningar finns sedan tidigare.
Som privatperson lämnar du bygg- och rivningsavfall på någon av SSAM:s återvinningscentraler. Länk till annan webbplats.
Företag lämnar bygg- och rivningsavfall antingen på någon av SSAM:s återvinningscentraler mot uppvisande av företagskort alternativt hos någon privat avfallsaktör som samlar in bygg- och rivningsavfall.
Som byggherre/fastighetsägare finns det krav på att det i kontrollplanen vid byggnation och rivningar ska finnas med uppgift om:
Byggföretagens riktlinjer Länk till annan webbplats. syftar till att förbättra resurshanteringen inom bygg- och rivningsbranschen. Riktlinjerna är ett verktyg för att uppfylla kraven i miljöbalkens allmänna hänsynsregler och avfallshierarkin. De hjälper dig också att leva upp till övriga förväntningar från samhället på branschens material- och avfallshantering.
EU har beslutat om en så kallad avfallshierarki, eller avfallstrappa Länk till annan webbplats., som även styr hur vi ska ta hand om avfallet i Sverige. Avfallshierarkin är gemensam för hela EU och visar prioritetsordningen för lagstiftningen och politiken inom avfallsområdet.
Prioriteringsordningen innebär att avfall i första hand ska förebyggas, det vill säga att vi ska använda våra saker så länge som möjligt innan vi byter ut och köper nytt. I andra hand ska det återanvändas, i tredje hand materialåtervinnas och så vidare.