Integration i samhället för en enklare vardag

Ett foto på Jamal Naser Abdal, Neveen Hamzeh och Hemn Ahmed. De står bredvid varandra utomhus och bakom dem syns en röd tegelvägg och en murgröna som klättrar på tegelväggen.

Studenterna Jamal Naser Abdal (till vänster) och Hemn Ahmed (till höger) har genomfört insatsen Integration i samhället för en enklare vardag som en del av sin praktik. Arbetsmarknadshandläggare Neveen Hamzeh (i mitten), har varit deras mentor.

Som en del i sin praktik har två studenter från Linnéuniversitetet genomfört insatsen Integration i samhället för en enklare vardag.

Under våren har 23 personer deltagit i insatsen Integration i samhället för en enklare vardag. Gemensamt för deltagarna är att de bor i Lessebo kommun, har ekonomiskt bistånd, har studerat Svenska för invandrare, SFI, under lång tid och har haft svårt att komma ut i vidare studier eller på arbetsmarknaden.

Syftet med insatsen har varit att utveckla svenskan, att ge deltagarna en bättre förståelse för det svenska samhället och bättre förutsättningar att ta nästa steg mot jobb eller studier.

Tre till fyra träffar i veckan

Insatsen har genomförts av två studenter som del i deras praktik som ingår i programmet Integrations- och mångfaldsstudier på Linnéuniversitetet. Studenterna heter Hemn Ahmed och Jamal Naser Abdal och de har haft tvåtimmarsträffar med deltagarna tre till fyra gånger i veckan under praktikperioden på 10 veckor.

– Vi har haft svenskundervisning med deltagarna, men på ett annat sätt än på SFI:n. De har fått prata och diskutera mer. Vi har också pratat om hur Sverige, kommunerna och regionerna fungerar och vilka grundlagar som finns. Men vi har även tagit upp vardagliga saker som kost, stress, sömn och självdisciplin och hur det fungerar på en arbetsplats, berättar Jamal Naser Abdal.

Komplement till SFI

De personer som har deltagit i insatsen har haft svårt att lära sig svenska, trots att de har läst SFI i många år. En del har bott i Sverige i mellan 10 och 20 år.

– Att inte kunna språket är att se en dörr stå på glänt men inte komma in. De behöver en nyckel. SFI är bra men en del personer behöver ett komplement för att kunna lära sig prata svenska. Många har ett bra ordförråd men de vågar inte prata eftersom de har svårt med meningsuppbyggnad. Vi har haft mycket muntliga diskussioner, vilket deltagarna har uppskattat, säger Hemn Ahmed.

En vilja att lära sig mer

Insatsen Integration i samhället för en enklare vardag är nu avslutad. Enheten för arbete och försörjning inom socialförvaltningen på Lessebo kommun har ansvarat för insatsen och studenternas praktik, som nu ska utvärderas. Trots att insatsen gjordes under en begränsad period kan de båda studenterna redan nu se att den har haft en viss effekt.

– Vi ser goda resultat redan nu, det är glädjande. Deltagarna har fått ett större självförtroende och en vilja att lära sig mer. Men de här personerna har också stora utmaningar som vi inte kan lösa på två månader, konstaterar Hemn Ahmed.

Neveen Hamzeh, som är arbetsmarknadshandläggare på enheten för arbete och försörjning, har varit studenternas mentor:

– Det här har varit en jättebra insats och jag hoppas att vi kan fortsätta. Vi har fått mycket positivt från alla inblandade och vi kan se att deltagarna interagerar mer och har mer dialog nu, säger Neveen.

Större förståelse för strukturer och individer

Både Jamal Naser Abdal och Hemn Ahmed är glada att de gjorde sin praktik på Lessebo kommun och att de fick möjlighet att genomföra insatsen Integration i samhället för en enklare vardag.

– De teorier vi har fått lära oss på universitetet har vi nu fått möjlighet att omsätta i praktiken. Det har gjort att vi har fått en större förståelse för olika strukturer, för individerna och vad som påverkar dem, avslutar Jamal Naser Abdal.

Senast uppdaterad: 27 maj 2025
Publicerad: 27 maj 2025 kl. 09.54

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se