Behov finns av trygga vuxna

Syntolkning: Bild på en grupp personer och deras ben och ljusa snörade skor. De ser ut att sitta lite högre upp, till exempel på en bro över vatten.

Just nu görs en genomgång på Lessebo kommun där behovet av kontaktpersoner, kontaktfamiljer och familjehem.

Nellie Johansson Theodoridou är familjehemssekreterare på Lessebo kommun och är tydlig med att man söker efter personer som verkligen vill vara med och göra skillnad i en ung persons liv.

- Att vara familjehem kräver ingen utbildning och inte heller erfarenhet, berättar Nellie. Man kan ha erfarenhet på olika vis. Till exempel kan man själv ha varit familjehemsplacerad eller arbetat med barn och ungdomar. Det är viktigt att det sker av en god vilja och inte några andra baktankar som till exempel ekonomisk vinning som kan genomskådas snabbt.

Känner man att vara familjehem kan kännas lite stort och svårt kan man börja med att vara kontaktfamilj. Det innebär att du några gånger i månaden har ett barn eller kanske syskonpar hemma.

- Uppdraget varierar utifrån behov, det är vanligt med varannan helg men kan också vara på vardagar, säger Nellie. Insatsen kontaktfamilj finns som avlastning för den biologiska familjen när det finns en utmanande levnadssituation och man vill minska den påfrestningen.

Man kan lämna en intresseanmälan till Lessebo kommun som tar kontakt och gör en utredning för att se hur man bäst kan hjälpa till. Efter utredningen så kan det sen bli tal om placering direkt eller efter hand att behov uppstår.

Senast uppdaterad: 5 januari 2023
Publicerad: 5 januari 2023 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se