Så här letar man efter vattenläckor

Syntolkning: Ett mätinstrument i plast med blått material runt och en skärm där det syns olika kurvor.

Lessebo kommun felsöker kontinuerligt efter vattenläckor i hela kommunen på alla orterna. När en läcka hittas kan det ibland bli snabba ryck för att laga den, vilket kan leda till att avstängning av vatten ibland kan ske med kort varsel.

Katarina Karlsson Palm är enhetschef för vatten och avlopp och berättar om hur arbetet går till.

- Vi använder oss av en så kallad logg som vi har 20 stycken av. De sätter vi ut på brandposter runt om i kommunens alla orter, berättar Katarina. Sen läser vi då av dem och dem läser i sin tur av frekvensen, alltså ljudet i ledningsnätet.

Avläsningarna sker på nätterna när det är som lägst flöde i ledningarna och då är det lättast att märka av ifall det är en vattenläcka.

- När vi misstänker att vi har en läcka efter att vi har använt oss av loggarna och dem har markerat högt flöde så korrelerar vi mellan två punkter, säger Katarina.

För att närmare hitta läckan så kan man även marklyssna vilket görs med en utrustning som nästan ser ut som ett stetoskop. Anledningen till att Lessebo kommun letar så konsekvent efter läckor är att det leder till höga kostnader för kommunen och i förlängningen vattenkunderna om tillverkat vatten inte används.

- Det finns ju inte hur mycket vatten som helst, det är inte oändligt. Det har vi märkt nu de sista åren med torka och så vidare, säger Katarina. Därför måste vi ju vara försiktiga och ta tillvara på det vatten vi tillverkar och att inte det rinner ut i marken.


Senast uppdaterad: 23 maj 2022
Publicerad: 23 maj 2022 kl. 09.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se