Årskurs 7 besöker Yrkes-SM

Syntolkning: Två personer står i en större mässhall. I bakgrunden finns en gul helikopter.

Hela årskurs 7 på högstadieskolan Bikupan i Lessebo besökte Yrkes-SM när det avgjordes i Växjö 10-12 maj. Syftet med besöken är bland annat att eleverna ska få en bild av vilka yrken som finns att välja på i framtiden. De intryck som eleverna får från de olika yrkena planerar man använda i undervisningen både i sjuan och åttan.

De flesta av sjuorna besökte Yrkes-SM på tisdagen och en av lärarna som var med då var Evelina Eklund.

- Inför besöket så deltog jag i en informationsträff som AV Media genomförde och vi har haft gemensam planering i arbetslaget, säger Evelina Eklund. Vi har förberett oss genom att använda material som Yrkes-SM själva tillhandahållit, bland annat diskussionsövningar om gymnasievalet och Kahoot-quiz.

Magnus Borg och Fredrik Franzen besökte Yrkes-SM på onsdagen och med sig hade de klass 7E som genast försvann ut på evenemangsområdet för att hitta de yrken som de var intresserade av.

- Flera av eleverna hade fått tips från de andra klasserna som besökte evenemanget under tisdagen, säger Fredrik Franzen. De fick filmer och bilder på när kompisarna testade olika saker.

- Jag är intresserad av elprogrammet, jag vill jobba med mobiler, berättar Mohamed som går i klassen.

Genom att Yrkes-SM arrangeras så nära skolan har man haft en unik möjlighet att besöka den, vilket man förmodligen inte gjort om den legat för långt bort. Under årskurs 8 brukar annars eleverna vara med på Vård- och omsorgscollegeveckan på hösten men då är det bara de yrkena och inte alla som nu under Yrkes-SM. Inför besöket har lärarna gett eleverna uppdrag som de ska utföra under besöket.

- De ska intervjua tre olika yrken och ställa frågor till dem som vi förberett, säger Magnus Borg. Vi kommer sen använda svaren och besöket i både årskurs 7 och 8 när vi pratar om yrken och vad man kan utbilda sig till.

Magnus och Fredrik menar att det är bra att man gör besöket redan i årskurs 7 då de har gott om tid att fundera på vad de vill göra och ha ett mål när det är dags för gymnasieval. Besöket på mässan blir en del i skolans arbete med näringslivs och arbetsmarknadsfrågor.

Senast uppdaterad: 12 maj 2022
Publicerad: 12 maj 2022 kl. 11.46

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se