Tjeckiskt besök på Bikupan

Syntolkning: Tre personer står jämte varandra. Till vänster en man med mörkblå tröja och halvlångt lockigt hår. I mitten står en kvinna med rött hår och en mörk tröja med små ljusa prickar i ett glest mönster. Till höger står en man med kort hår och mönstrad skjorta och över det en mörk jacka.

Högstadieskolan Bikupan tar i veckan emot en grupp tjeckiska lärare och rektorer som är på besök i Sverige för att lära sig mer om den svenska skolan.

- Vårt motto är att vi är en skola i världen och då är det självklart att få influenser utifrån, säger Patrik Gustavsson som är rektor på högstadieskolan Bikupan i Lessebo. På skolan arbetar vi med värdeskapande lärande och då blir kontakter mellan lärare viktigt för att man ska utvecklas i rollen. En del i värdeskapande undervisning är att göra något för andra än den egna läraren och klassen. Och det är underbart att se hur elever som annars visat en ovilja till att tala engelska nu går runt och guidar våra gäster!

Besöket är arrangerat av ett tjeckiskt resebolag som riktar sig mot pedagogisk personal. Martina håller ihop resan och berättar att det finns både likheter och skillnader mellan skolorna i Tjeckien och i Sverige.

- En reflektion som vi gjorde redan första dagen på skolan är att all personal och även rektor har en nära kontakt med eleverna och kan deras namn, säger Martina. I Tjeckien har lärare i grunden 21 stycken lektioner som vardera är 45 minuter och arbetar man mer än det får man extra betalt.

Radek är rektor från Ústi nad Orliei som ligger öster om Prag och han har varit i Sverige tidigare för att besöka skolor. Han menar att en skillnad är att i Tjeckien används ofta byggnader som ursprungligen var byggda för annat till skolor, i Sverige är nästan alla skolor byggda just för att vara skolor.

- Det är väldigt viktigt att se hur andra gör för att bli bättre själv, menar Radek. Just nu pågår förändringar i Tjeckien om barn med speciella behov ska gå i egna skolor eller i tillsammans med andra barn.

Även Josef är rektor och han är det i staden Jaroměř cirka tio mil från Prag. Han har inte varit i Sverige tidigare men i andra länder i Europa för att besöka skolor.

- Man får alltid idéer när man besöker andra länder, idéer som man kan ta med sig hem, säger Josef. Det blir extra viktigt när det är förändringar på gång.

I gruppen finns deltagare som besöker andra skolor för yngre barn eller för gymnasieutbildning.

Senast uppdaterad: 11 maj 2022
Publicerad: 11 maj 2022 kl. 11.41

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se