Ödehus-Sverige samlades på Grimsnäs

Syntolkning: Ett fotomontage med en bild som visar en filmduk med en text om grupparbeten: "Finns det något i de regionala föredragen som hjälper vidare det lokala arbetet? Vilket annat arbete som din organisation gör har kopplingar till ödehusarbetet?" Samt en inklippt bild i en bubbla som visar en guldfärgad tryckt broschyr med texten "Handledning i ödehusinventering".

Det är många kommuner och organisationer som över hela landet arbetar med att ödehus ska få nya invånare. Lessebo kommun och Region Kronoberg bjöd därför in till konferens och över 60 personer från Sjöbo i söder till Kramfors i norr deltog.

Under dagen nämndes att Småland är ett av de hetaste landskapen för de som vill köpa ett hus och renovera. Flera deltagare vittnade också om att det kan vara svårt att få människor att sälja ett hus även om de inte använder det. Den samlade bilden under dagen var ändå att hus som tidigare inte hade så stort värde idag faktiskt har det. På plats fanns också två mäklare som bekräftade den bilden.

- Vi har under vårt arbete med ödehus fått frågor från många håll om hur vi arbetar och vi själva har känt att vi behöver nya uppslag för att komma vidare i vårt arbete, säger Karin Bååth som är näringslivschef och en av personerna i Lessebo kommuns inflyttarteam.

Region Kronoberg har tagit fram en handledning i ödehusinventering och den presenterades för första gången i samband med konferensen. En av de som arbetat med handledningen och som också berättade om temperaturen i ödehus-Sverige var Robert Danielsson från Landsbygdsdröm. Robert är en av dem som arbetat mest med ödehus och har bland annat startat flera stora grupper på sociala medier.

De som kom på konferensen hade det gemensamt att man vill utveckla landsbygden och få fler invånare som stadigt lever sina liv utanför de större orterna.

Senast uppdaterad: 29 april 2022
Publicerad: 29 april 2022 kl. 11.53

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se