Berit ska visa analog programmering i Prag

Syntolkning: Ett fotomontage där bilden i bakgrunden visar på ett utbildningsmaterial med papper i en pärm och mindre lappar i en låda med fack. På pappret och på lapparna är det färglada symboler. Infällt en bild på en kvinna med glasögon och lockigt hår.

I slutet av mars kommer Lesseboläraren Berit Svensson på Hackebackeskolan visa upp sina metoder i unplugged programming (analog programmering) på en stor mässa för lärare i Prag. Det är Science on Stage Festival som är ett stort europeiskt evenemang där lärare inom natur, teknik och matematik utbyter erfarenheter. 450 lärare kommer visa upp ”sina mest kreativa idéer”, som festivalen själva uttrycker det.

Berit berättar att hon föreläste på Linnéuniversitetets NOT-nätverk (natur och teknik) och då uppmuntrades hon att ansöka till Prag av den svenska sektionen av festivalen.

- Jag fick skicka in en projektbeskrivning om hur min metod fungerar och sen var det intervjuer på engelska och till slut så valdes sju svenskar ut för att vara med, berättar Berit. Roligt är att det är en kollega från Älmhult och en från Alvesta som också ska åka.

Sedan tidigare har Berit föreläst om sitt arbete med analog programmering både på sin skola och på kompetensdagar med lärare från hela Lessebo kommun. Hon utsågs för ett par år sedan till nätspridare i Kronoberg och fick då berätta om det för lärare i hela Kronobergs län. Under 2020 blev det också en digital föreläsning för ett evenemang med bas i Hong Kong. För den som vill ta del av materialet om analog programmering så finns det på AV Media Kronobergs hemsida.

På plats i Prag delas lärarna in i sju kategorier där Berit ingår i den som heter Science for the youngest, där ingår lågstadiet. På mässdelen får varje deltagare ett bord och en skärm där den pedagogiska idén visas. Materialet har Berit översätt till engelska så att alla ska kunna ta del av det.

- Det kommer finnas tid för oss utställare att också gå runt och besöka andra montrar. Vi får också gå på egna workshops och utbyta idéer utställare emellan, säger Berit. Det är bra att få lyssna till andra och det har jag nytta av i min process. En idé växer fram stegvis och mina elever får testa och sen ändrar jag lite utifrån hur jag ser att de jobbar. Det finns inte så mycket för yngre barn så jag tar ibland metoder för äldre och gör om dem så de passar för yngre. Det kommer hela tiden nytt, inget material blir helt klart.

Som en bonus kommer det ordnas en utflykt och då har Berit valt att åka till observatoriet Stefanik på studiebesök.

- Mitt intresse för rymden väcktes när jag var med som lärare i Mot nya höjder och temat om rymden. Nu är jag också med i en grupp som arbetar med skolfrågor hos Rymdstyrelsen, säger Berit. Jag försöker ta tillfället i akt när det kommer något spännande att hoppa på. Det ger så otroligt mycket tillbaka.

Senast uppdaterad: 23 mars 2022
Publicerad: 23 mars 2022 kl. 10.53

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se