Kulturskolan och ett gott samarbete i Kulturhuset

Syntolkning: På bilden finns fem elever från dansskolan i ljusa och gröna kläder. De står på en scen med ryggen mot fotografen med armarna uppsträckta i luften i en dansrörelse. I bilden syns också den fina takmålningen i danssalongen där eleverna står.

Augusti 2021 startade Kulturskolan sin verksamhet i Kulturhuset 51:an, som gamla Folkets hus på Storgatan 51 i Lessebo har blivit döpt till. I de nya fräscha lokalerna har det skapats lärmiljöer som främjar det kreativa arbetet och är inspirerande för eleverna. Idag finns här undervisning i dans, teater, blåsinstrument, stråkinstrument, gitarr, elgitarr, elbas, slagverk, piano, solosång samt digitalt skapande till 148 elever.

- Den största förändringen för verksamheten är att all personal har sitt eget undervisningsrum som de har kunnat sätta sin egen prägel på. Det och närheten till en scen för repetition är något som är väldigt fördelaktigt för alla elever, främst för dans- och teatereleverna som tycker det är jättehäftigt att få repetera i gamla biosalongen med tillgång till stora scenen varje vecka, säger kulturskolans rektor Jimmy Täck.

Han anser att det är väldigt kul att kulturskolan får ingå i ett sammanhang i kulturhuset och dela lokal med biblioteket samt fritidsgården. Det planeras för goda samarbeten som kommer gynna barn och unga i Lessebo kommun. Det skapar både sammanhang för eleverna och ett levande kulturhus.

- Vi har ett bra elevunderlag i alla ämnen och har den senaste tiden sett ett stort uppsving i dansen. Vi har dessutom ett växande intresse för alla våra ensembler och orkestrar – stråk, blås och sång som växer stadigt. Efter pandemin finns det en längtan bland eleverna att spela och musicera tillsammans. Och utifrån önskemål från eleverna så kommer vi förhoppningsvis att erbjuda två helt nya ämnen vid nästa läsårsstart!

Höjdpunkten på Jimmys vecka är när han själv får förmånen att undervisa och inspirera eleverna i kurserna slagverk, digitalt skapande, blåsorkester samt rockband.

Och så finns det mycket spännande i framtiden. - Vi har en gedigen terminsplanering som rymmer både mindre konserter och ett större arrangemang i slutet på maj där kommunens medborgare kommer bli erbjudna storslagen underhållning. Närmast i tid har vi en musikquiz och en kulturkväll med egna låtar som eleverna har skapat själva, samt biovisning av föreställningen Nötknäpparen som vi filmade i december, säger Jimmy.

Senast uppdaterad: 11 mars 2022
Publicerad: 11 mars 2022 kl. 08.50

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se