Förslag: Oförändrade valdistrikt

Syntolkning: På bilden ses Lessebo kommunhus i bakgrunden samt en infälld logotyp för allmänt val i form som är tre blad ovanpå varandra i färgerna vitt, gult och blått. Infällt är en texten "Lessebo kommun 50 år - 1971-2021" samt en logotyp för demokratiåret med texten "Vår demokrati - värd att värna varje dag".

Den 11 september 2022 är det allmänt val i Sverige och förberedelserna för det pågår just nu. Lessebo kommuns fullmäktige beslutade i juni att man vill ha samma valdistrikt som tidigare.

I år firas demokratin 100 år och det är nu ett år kvar till nästa allmänna val. Därför väljer Lessebo kommun att extra uppmärksamma demokratin och möjligheterna för invånare att påverka.

I det allmänna valet röstar man till riksdag, region och kommun. För att få rösta måste man ha fyllt 18 år och i riksdagsvalet krävs att man är medborgare i Sverige. I valet till region och kommun är kravet också att man är 18 år samt att man varit folkbokförd minst tre år i Sverige.

Förslag till Lessebo kommuns valdistrikt

  • Lessebo Norra
  • Lessebo Södra
  • Hovmantorp Östra
  • Hovmantorp Västra
  • Ekeberga som omfattar Kosta
  • Ljuder som omfattar Skruv

Det är Länsstyrelsen som tar beslut om valdistrikt och Lessebo kommun lägger förslag. Enligt vallagen ska ett valdistrikt omfatta mellan 1000-2000 invånare. Både Ekeberga och Ljuder har färre än 1000 invånare men kommunfullmäktige begär därför undantag från regeln.

Anledningen är att man ser det som viktigt att man kan rösta i kommunens alla fyra tätorter och att annars finns risken att valdeltagandet blir lägre. I valet 2018 röstade 84,53 procent av de som fick i kommunvalet. Senast den 1 december kommer Länsstyrelsens beslut om vilka valdistrikt som ska finnas i Lessebo kommun.

Senast uppdaterad: 6 september 2021
Publicerad: 6 september 2021 kl. 09.08

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se