Närheten och småskaligheten ger Lessebo hög service

Syntolkning: Ett Öresundståg stor vid perrongen på Lessebo station. Tåget är längst fram i bilden och i bakgrunden ses en röd magasinsbyggnad med spetsigt tak.

Tidningen Hem och hyra som ges ut av Hyresgästföreningen har kartlagt servicenivån i över 2000 orter i Sverige. Lessebo tätort hamnar på plats 24 i den listan.

Bilden stämmer väl överens med den beskrivning av Lessebo tätort som gjordes för några år sedan: ”Är idyllen på orten där all nödvändig service finns inom räckhåll och där kultur och mångfald är i centrum.”

- I Lessebo kommun är det nära till allt och vi är en kommun med få invånare samtidigt som det finns väldigt mycket service, konstaterar kommunchef Christina Nyquist. Bilden som Hem och hyra fått fram bekräftar detta och lyfter fram den lilla ortens fördelar.

Många av orterna på listan finns i glesbefolkade delar av Norrland. Hem och hyra konstaterar att när de gjorde en lista på de orter som har sämst service fanns de också i Sveriges norra delar. Man konstaterar också att det ofta är kommuners centralorter som ligger högt på listorna, för även i mindre kommuner finns ett utbud av service. Större orter och städer har oftast mer service men också fler invånare så när man jämför per invånare hamnar mindre orter högre på listan.

- I vissa avseenden skiljer sig Lessebo från övriga orter på listan, menar Christina Nyquist. Vi har också goda pendlingsmöjligheter med tåg till större orter som Växjö och Kalmar vilket ger möjlighet till fler arbetstillfällen.

I Lessebo kommuns utvecklingsstrategi finns ett mål om att öka antalet invånare till 10 000 för att kunna säkra välfärd och offentlig service till invånare. I Hem och hyras undersökning ingår även punkter som livsmedelsaffärer, apotek och tankställen. Med fler invånare finns också fler möjligheter för privata aktörer att etablera kommersiell service i kommunen.

Senast uppdaterad: 2 september 2021
Publicerad: 2 september 2021 kl. 10.21

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se