Stärk din hemberedskap

Syntolkning: Krislåda med ett antal saker som kan vara bra att ha utlagda på bordet: Värktabletter, filt, tändstickor, första hjälpen, extra vatten med mera.

* Uppdaterad * Sommaren är ett bra tillfälle att se över sin hemberedskap. Vi är idag beroende av el och internet för en mängd olika saker och det gäller att vara förberedd.

Under denna sommar har två större elavbrott skett i vårt närområde. Dels i Älmhult där ett tekniskt fel gjorde stora delar av tätorten strömlös. I Älghult kom ett kraftigt skyfall som inte bara orsakade vattenskador utan skapade också elavbrott.

Efter att första versionen av denna artikel skrevs har Lessebo kommun drabbats av ett avbrott i internetförbindelsen. Ett strömavbrott orsakde problem i Wexnets utrustning som sprider snabbt internet till mängder av hushåll i kommunen.

- Myndigheterna rekommenderar att medborgare ska ha hemberedskap för att klara sig i minst 72 timmar. Det innebär att du under tre dygn ska kunna täcka dina grundläggande behov av mat, vatten, värme och information, säger Patrik Itzel som är beredskapssamordnare på Lessebo kommun. Observera att 72 timmar bara är ett riktmärke och inte ett löfte om att samhällskrisen är över om 72 timmar. Beroende på händelse kan man behöva klara sig mycket längre, vilket en del av Lessebo kommuns invånare fick erfara vid stormen Gudrun 2005.

Det viktigaste vi behöver nu på sommaren är rent vatten. Förbered dig genom att spara vatten. Du kan till exempel frysa in vatten i pet-flaskor eller om du har mer plats spara i dunkar som står mörkt och svalt. Räkna med att en vuxen person behöver minst tre liter per dygn.

Det bästa är om man kan ha en krislåda med det du behöver. Myndigheten MSB har tagit fram en lista på saker som är bra att ha hemma.

Senast uppdaterad: 16 juli 2021
Publicerad: 16 juli 2021 kl. 09.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se