• Minimera Visa
  2021-03-01
  Varning för mycket svaga isar
  Det varma vårvädret gör att isarna på sjöar och vattendrag blir svaga och förrädis... Läs mer
 Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tre dörrar – entrén mot Storgatan

Syntolkning: Bilden är ett fotomontage av två bilder. En bild i färg på Folkets hus gula byggnad samt en bild i svartvitt hämtad från den antikvariska rapporten och som är hämtad från Lessebo hembygdsförening.

Det pågår just nu renovering av gamla Folkets hus mitt i Lessebo. Byggnaden där det idag finns bibliotek kommer kompletteras med fritidsgård och kulturskola. Till renoveringen har en antikvarisk förundersökning gjorts. I den finns en rekommendation om att byggnadens tre entrédörrar återställs.

På 1960-talet byttes de tre ursprungliga entrédörrarna i trä ut mot moderna metalldörrar och fönster. Det är en av de större förvanskningarna av byggnaden enligt den antikvariska rapporten.

- Det är en tydlig rekommendation att vi återställer utseendet med tre dörrar ut mot Storgatan, säger Jenny Ramnér som är kultur- och fritidschef i Lessebo kommun. Det ursprungliga utseendet på huvudbyggnaden har vi som plan att återskapa. Det blir tre pardörrar ut mot Storgatan.

Ritningarna till de ursprungliga fönstren finns i Smålands museums arkiv och kommer vara till hjälp i renoveringen.

- Vi kommer inte kunna göra allt som finns i den antikvariska rapporten, säger Jenny Ramnér. Det handlar både om ekonomi men också om att byggnaden ska kunna användas på ett bra sätt. Det kommer däremot finnas gott om detaljer i tidstypisk stil för den som är intresserad. Jag rekommenderar varmt den arkitektintresserade att göra ett besök i byggnaden när renoveringen är klar.

Senast uppdaterad: 17 februari 2021
Publicerad: 17 februari 2021 kl. 12.48

Kommunikation

 • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se