Personalchef blir HR-chef

Lessebo kommun arbetar med frågor kring arbetsmiljö och rollen som arbetsgivare. Under våren byter Personalavdelningen namn till HR-avdelningen och ny HR-chef blir Annika Roos Jansson, idag HR-konsult på Region Kronoberg. Hon börjar på Lessebo kommun i maj. Jan-Peter Elf har arbetat som personalchef i Lessebo kommun sedan 2016 och går i pension under våren.

Det senaste året har Lessebo kommun arbetat mycket med sjukskrivningar och rehabilitering. Det har gått från 20 långtidssjukskrivna medarbetare till strax under tio stycken. Det är resultatet av ett aktivt rehabiliteringsarbete.

- Vi har arbetat individuellt med varje person som är långtidssjukskriven i Lessebo kommun, berättar Jan-Peter Elf. När man varit borta länge från arbetet blir det svårare att komma tillbaka men vi har både försökt hitta lösningar internt i kommunen men också i samverkan med myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Den enskilde måste få möjlighet att komma vidare utan att drabbas av indragna ersättningar. Där har vi som arbetsgivare en roll att spela för att samordna arbetet.

Lessebo kommun har också arbetat med de korta sjukskrivningarna. Där berättar Jan-Peter Elf att det är viktigt att bryta mönster tidigt så att frisknärvaron kan öka. Jan-Peter har arbetat med personalfrågor under många år i såväl kommuner, regioner och privata företag. Innan han började på Lessebo kommun så arbetade han på Stockholms stad.

- Jag har trivts bra i Lessebo kommun. Det är den perfekta mixen av närhet till naturen och till service och arbete, säger Jan-Peter Elf. Vi kan se idag att Lessebo kommun som arbetsgivare står sig väl och kan rekrytera chefer och kvalificerad personal i närområdet och den lokala arbetsmarknadsregionen.

En utmaning vad gäller rekrytering är att hitta utbildade undersköterskor som har körkort. Där har Lessebo kommun ett behov. Jan-Peter lyfter samtidigt fram de glädjande siffrorna med hög andel behöriga lärare på kommunens skolor.

Några problem med att fylla dagarna som pensioner ser inte Jan-Peter Elf.

- Det kommer vara fullt upp, det finns mer i livet än arbete, konstaterar Jan-Peter. Jag kommer kunna motionera, vara ute i naturen och cykla och åka skidor mer. Jag hoppas också kunna läsa mer och kanske också studera lite historia. Och framförallt, jag kommer ha mer tid för mina barnbarn.

Senast uppdaterad: 12 februari 2021
Publicerad: 12 februari 2021 kl. 11.10

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se