Byggåterbruk startar i Hovmantorp

Nu är det dags för premiär. Byggåterbruket i Hovmantorp slår upp portarna den 26 januari klockan 11.00. Driften står Lessebo kommun för och byggåterbruket sker i samarbete med SSAM, Södra Smålands Avfall & Miljö.

SSAM och dess ägarkommuner har antagit en vision: Ett Småland utan avfall. Just byggmaterial har identifierats som ett viktigt område av SSAM i arbetet med att minska mängden avfall.

– Vi kommer att ha allt från dörrar och fönster till tegelstenar. Byggåterbruket kommer vara som en guldgruva för de som är ute efter till exempel äldre dörrar och fönster till sina gamla hus, berättar Bo Elmgren som arbetar med byggåterbruket. Vi driver sedan tidigare Miljöverkstan i Strömbergshyttan och där har vi second hand och en textilavdelning. Cyklar och trädgårdssaker kommer flytta från Miljöverkstan till det nya byggåterbruket.

Det är Lessebo kommuns avdelning för arbete och integration som kommer driva byggåterbruket. Byggåterbruket kommer därför inte bara vara bra för miljön utan också erbjuda verksamhet för långtidsarbetslösa som i slutändan leder till att fler personer kommer i egen försörjning.

- Det känns riktigt roligt att detta byggåterbruk kommer igång, säger Anders Lundgren, verksamhetsledare för cirkulär ekonomi på SSAM. Materialet kommer samlas in från återvinningscentralen i Lessebo och från Norremarks kretsloppspark i Växjö. För oss är det viktigt att minska avfallsmängderna och vi ser idag att mycket värdefullt byggmaterial slängs i onödan, både helt nytt och begagnat material. Genom samarbetet med Lessebo kommun gör vi det möjligt att omhänderta de resurserna.

När SSAM startades var ett av syftena med ett nytt och starkt bolag att förbättra miljöarbetet genom gemensamma initiativ inom avfallshantering. Byggåterbruket i Hovmantorp är ett konkret exempel på hur det går att göra skillnad för miljön.

Senast uppdaterad: 24 januari 2022
Publicerad: 25 januari 2021 kl. 10.56

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se