Ny gatubelysning sparar el

Lessebo kommun arbetar just nu med att byta ut gatubelysning till mer energisnål LED-belysning. Syftet är att spara miljön och minska kostnader för el.

I Lessebo kommuns Energi-, miljö- och klimatstrategiska program slås fast att kommunen ska vara fossilfri från 2040. I det undertecknade Borgmästaravtalet åtar sig Lessebo kommun att minska de fossila koldioxidutsläppen med 62 procent mellan 2002 och 2030. Ett sätt att göra detta är att installera energisnål belysning.

- Vi ser redan nu resultat, säger samhällsbyggnadschef Conny Axelsson på Lessebo kommun. Vi har bytt ut ungefär 40 procent av våra gatlysen och i oktober minskade elförbrukningen med 25 procent jämfört med tidigare år.

Arbetet med att byta ut lamporna sker löpande. Lessebo kommun byta ut den gatubelysning som kommunen äger. Trafikverket ansvarar för genomfartsgatorna i Lessebo, Hovmantorp och Skruv.

När den mörkare årstiden närmar sig blir också många uppmärksamma på att det finns gatlyktor som inte fungerar. Den nya LED-belysningen håller längre vilket gör att det behövs mindre arbetstid till reparationer.

Senast uppdaterad: 8 december 2020
Publicerad: 8 december 2020 kl. 13.24

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se