Byggåterbruk på gång

Thomas och Said på Miljöverkstan. Syntolkning: Två män i gula reflexkläder håller i ett fönster.

I senaste Kommunnytt som delades ut till Lessebo kommuns alla hushåll berättades om byggåterbruket. Det kommer att finnas i Hovmantorp och målet är att det öppnas i början på 2021.

Miljöverkstan i Strömbergshyttan har varit igång sedan januari 2017. Det började som secondhandförsäljning av skänkta saker, men utvidgades snart med en cykelverkstad och en textilavdelning. Nu finns det även en möbel- och elektronikverkstad där saker repareras, målas och lagas för att sedan säljas i butiken. Från början har det funnits en idé att starta ett byggåterbruk, men tanken blev skarpare när Lessebo gick med som en av de fem ägarkommunerna i avfallsbolaget SSAM.

Tomas Lundquist kommer att vara arbetsledare på byggåterbruket. Han ser väldigt positivt på den nya grenen:

– Byggåterbruket i Hovmantorp kommer att vara bra för miljön, positivt för våra kunders plånböcker och erbjuder sysselsättning för långtidsarbetslösa. Det finns många fördelar med en verksamhet som denna, säger han. Cykelverkstaden med försäljning kommer att flytta från Miljöverkstan till byggåterbruket, även fritidsprylar ska finnas i byggåterbruket för att avlasta lokalen i Strömbergshyttan.

Insamling från byggföretag

Materialflödet är planerat att i första hand komma från återvinningscentralen i Lessebo och från Norremarks kretsloppspark i Växjö. Det kommer att finnas en container där kunder kan lämna byggmaterial som är i fint skick. De kommer även att samla in olika byggmaterial och prylar från byggföretag.

– Det är mycket material som kastas i samband med renovering och byggnationer. Byggföretag får ofta över helt och fint byggmaterial. Tanken är att vi ska ta emot detta och sedan sälja det vidare, säger Tomas.

– Vi kommer att ha allt från dörrar och fönster till tegelstenar. Byggåterbruket kommer vara som en guldgruva för de som är ute efter till exempel äldre dörrar och fönster till sina gamla hus, berättar han.

Senast uppdaterad: 10 november 2020
Publicerad: 10 november 2020 kl. 14.58

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se